АКФ се усъмни, че известна ТВ водеща брани статуквото в правосъдието като казва, че брани дъщеря си

7707
АКФ се усъмни, че известна ТВ водеща брани статуквото в правосъдието като казва, че брани дъщеря си
Снимка: БГНЕС

"Оставаме с впечатлението обаче, че семейните отношения се използват с цел изместване на публичния интерес в друга посока. Надяваме се това да не се случи и повдигнатите от "Осемте джуджета" сериозни въпроси най-накрая да намерят своя адекватен институционален отговор". Така неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) отговаря на популярната ТВ водеща Радост Драганова, която поиска цензуриране и редактиране на поредния материал за "Осемте джуджета" - заради изнасяне на лични данни за дъщеря ѝ.

Материалът представлява интервю с Явор Златанов, баща на детето. Фокусът му далеч обаче не е детето - той може да се резюмира със следната реплика: "Докато Иван Гешев е главен прокурор, вие ще правите точно каквото ви кажем". 

Сотир Цацаров ще съди "Антикорупционния фонд" заради твърдение, че телевизионна водеща му е гадже

Един от собствениците на асансьорния завод „Изамет“ Явор Златанов проговори в новото видео на Антикорупционния фонд (АКФ) п...

Драганова, обаче, вижда материала по следния начин: "В интервюто Явор Златанов приписва действия на дъщеря ми, а именно, че тя е провела разговор с мен за прокурор и мои близки отношения с него и след това е предала съдържанието на този разговор на баща си. Нищо от изнесеното не е вярно, но по-същественото е, че намесата й във Вашето интервю предизвика в нея изключителна тревога. Пиша това, защото към настоящия момент дъщеря ми живее с мен и прекарва и споделя с мен първите часове, след публикацията Ви. Включвайки информация за детето ми (още повече невярна) я поставя в конфликт-баща срещу майка и я намесва по крайно недопустим начин". Допълнително ТВ водещата цитира Закона за личните данни и Конвенцията за правата на детето на ООН, аргументирайки се защо от материала трябва да отпаднат моментите, в които дъщеря ѝ се появява - ПОДРОБНОСТИ ТУК!

АКФ обаче отговаря на Драганова така: "

"Г-н Златанов избра да застане пред камера и да сподели множество обстоятелства, касаещи основно работата на правоохранителните и правораздавателни органи в Република България. Не сме цензурирали разказа му в никоя част, защото считаме, че упражнявайки правото си на мнение, той излага твърдения от висок обществен интерес относно начина, по който функционират важни институции в държавата, както и потенциалните зависимости и конфликти на интереси на лица на висши държавни длъжности. Респективно, гражданите имат право на достъп до информация за същите обстоятелства. Именно като част от този разказ, г-н Златанов споменава за кратко и дъщеря си, но това се случва точно в горецитирания контекст, а и дори без публично излагане на детето чрез пълно име, фотоснимки или други данни. Същевременно, цензуриране на това откъслечно споменаване би било невъзможно без цялостно да бъдат компрометирани твърденията от обществено значение, които се споделят в тази част от интервюто.

Спецпрокурор от "Осемте джуджета" беше повишен в ранг "върховен"

Прокурорът от Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров бе повишен в ранг. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съв...

При вземане на решението си да не цензурираме разказа на г-н Златанов, сме съобразили също така, че и двамата родители вече са избрали публичното представяне на всякакви лични данни за дъщеря си (в това число медийно публикуване на фотоснимки и видео на детето) от най-ранната ѝ детска възраст, далеч преди въпросното интервю, включително и през призмата на усложнените си лични отношения. Не може да бъде подминат и фактът, че със самото публично оповестено писмо на г-жа Драганова до АКФ, публикувано с нейно съгласие, се изнасят много повече лични данни за детето. Следователно, въпросът, отнесен до нас, на още по-голямо основание може да бъде отнесен до медиите, тиражирали въпросното писмо без редакторска намеса и без контекст за защита на обществен интерес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com