Александър Томов обвини Станишев за краха на "Кремиковци"

17045
Александър Томов обвини Станишев за краха на "Кремиковци"

Нещата не са толкова сложни, ако имаше кой да погледне. Най-голямата ми болка е, че седем години не се намери кой да го направи. Това заяви оправданият на първа инстанция председател на УС на ЦСКА Александър Томов.

По думите на Томов, който показа документ от лондонска инстанция, нещата в „Кремиковци” са вървели нагоре. След като напуснах през януари 2008 година, само осем месеца по-късно предприятието беше фалирано, за да бъде направена държавата най-голям кредитор нарочно, твърди Александър Томов. Искаха дори шест години затвор за г-н Прамод Митал.

Томов: Прокуратурата крие 17 документа

Прокуратурата крие 17 документа и не ги прилага. Това заяви председателят на Надзорния съвет на ЦСКА Александър Томов, предаде БГНЕС. ...

Поръчката е задействана от бившия икономически министър Петър Димитров, като около него и Сергей Станишев има група, които искат „Кремиковци” и ЦСКА. В крайна сметка обаче цялата работа „гръмна” и толкова години се измислят разни неща, обясни Томов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Намират се хора, които за десет дни станаха милионери, за да вземат „Кремиковци”, продължи Томов, но не каза имена. За сметка на това заяви, че е искал да съди Станишев, защото вкарал ДАНС в ЦСКА. Има си закон за използането на ДАНС, вижте чл. 4 там, посъветва Томов. Всичко това се правеше за влияние, посочи сегашният собственик на ЦСКА.

Няма липсващи пари, няма източване, няма задължения, няма неизплатени заплати, категоричен е Томов за периода си в „Кремиковци”. Когато изгониха Прамод Митал и не позволиха на брат му Лакшми на Константин Жеваго, големите банки се дръпнаха. Тогава на входа и изхода на системата се появиха Дамбовците, след като държавата се задейства, разказа Томов. Питайте друг какви са били облагите на Петър Димитров от цялата история, даде още един съвет бившият политик.

За всички тези неща съм дал пакет документи на сегашния главен прокурор – Сотир Цацаров. От ВКП прокурори ме поканиха, поговорихме и оттогава не знам какво става, обясни Томов. И заяви, че няма шанс обжалването на прокуратурата пред по-висока инстанция за оправдаването му да успее. Обвиниха ме, че съм дал като залог земя пред „Кремиковци”, до едно езеро, която струвала милиони, а не струва нищо – затова искаха да ме вкарат в затвора, завърши Томов.

Отначало - прокуратурата поиска десет години затвор за Александър Томов

Прокуратурата поиска 10 години лишаване от свобода за председателя на Надзорния съвет на ЦСКА и бивш председател на УС на "Кремиковци...

Историята "Кремиковци"

Припомняме, че в крайна сметка „Кремиковци” премина в ръцете на „Крис Мит”, след като компанията взе 100% от капитала на предишните собственици -  „Елтрейд къмпани” ЕООД, „надин Металс” и „Валпет Консулт”. Те взеха предприятието след мостово финансиране от Първа инвестиционна банка, а стойността на сделката беше 161,6 млн. евро. Мажоритарният собственик на „Крис Мит” е Кристиян Младенов. В агенция БЛИЦ се появи информация, че той живее в къщата на Поли Пантев, която купува след като е оправдан по делото „Опицвет”. По време на делото, прокурор по което е бившият правосъден министър Маргарита Попова, той първо получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лева. След това наказанието му е намалено на 5 години, накрая той е реабилитиран напълно от Върховния касационен съд. Впоследствие ВКС пенсионира съдийката по делото Маргарита Тихчева, а други двама магистрати наказва.

Преди да бъде заловен за "Опицвет", Кристиян Младенов вече е имал присъда за производство на дрога. Той се укриwa в Унгария и беше екстрадиран от Интерпол. Младенов се удави 28 август миналата година в Слънчев браг. Официалната версия е за диабетичен шок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com