Амфетаминът в "течната дъвка" от 120-то училище в София не бил амфетамин

33084
Амфетаминът в "течната дъвка" от 120-то училище в София не бил амфетамин
Снимка: btv.bg

Откритият във флакон тип „течен бонбон” амфетамин всъщност не бил истински амфетамин, а такъв, който при химично изследване показва характеристиките на такъв. Това обясни в сутрешния блок на bTV доц. Маргарита Гешева, началник на клиниката по токсикология в „Пирогов” и Национален консултант по токсикология.

„Става въпрос за „кръстосан отговор” - фалшиво позитивна реакция, при който някаква друга съставка реагира като амфетамин, а не може да бъде(...) Друга съставка, някаква химия, е дала позитивна реакция за амфетамин, без да има амфетамин. Невъзможно е да има”, каза Гешева.

Опасно „лакомство“ се продаваше в столично училище

Натъпкано с Е-та флаконче със сок се продаваше буквално до преди броени дни в лавката на столичното 120-то училище. Експертиза в лабора...

По думите й такива съединения във водна среда са нетрайни – съществуват само 2-3 часа. Затова нещо, произведено в Китай и след това транспортирано до България, едва ли ги съдържа. Друг аргумент за липсата на субстанцията според нея е скъпата цена на амфетамина.

„По-скоро последствие имат тези всички Е-та и тази химия, наблъскана във всякакъв продукт, и този аспартам, низвергнат в Америка, макар и в микроколичества. Той е 200 пъти по-сладък от захарта. Натрупва се в организма, защото го приемаме с всякакъв вид храни. Това количество след години какво ще отключи, Бог знае”, коментира още консултантът.

Изследването на „течната дъвка” е направено след проба, донесена от родител. Затова и доц. Гешева заяви, че то е само скринингово и ако се търси юридическа стойност, трябва да се направи инструментално изследване – чрез течна или газова хроматография. Такава проверка в момента се извършва в специализирана лаборатория на МВР. Оттам обаче не дават срок за обявяване на резултатите.

Експертът от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Витьова обяви, че отговорност в случая носи операторът на съответния продукт и фирмата е глобена, защото няма разрешително да го продава в училище. Тя обаче отказа да я назове по име, тъй като не смята за необходимо, преди да излязат резултатите от изследването на МВР.

ЕК поиска забрана на нов наркотик

Забрана на веществото "4-МА" на територията на целия Европейски съюз поиска Европейската комисия, съобщават от Брюксел. 4-метиламфетам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com