Арестуван е известен бургаски бизнесмен, дали защото е свързан с Божков и ескалацията на протестите?

14023
Арестуван е известен бургаски бизнесмен, дали защото е свързан с Божков и ескалацията на протестите?
Снимка: ПЦ на МВР

Известният бургаски бизнесмен Николай Филипов, който предпочита да не се афишира публично, е бил арестуван при акция на Специализираната прокуратура във вторник. Тя била проведена при пълна секретност, съобщава в. "24 часа"

Филипов държи пристанище в "Европа" в Бургас. Според известната досега информация, той е разследван за пране на пари, търговия с влияние и данъчни престъпления.

49-годишният Николай Филипов е известен и като бившия мъж на бившата депутатка от “Атака” и журналистка Калина Крумова. Двамата имат син.

Божков обвини Пеевски, че използва ДАНС за бухалка и заграбване на бизнеси и показа документи

През 2013 г. Пеевски бе официално избран за шеф на ДАНС. Българите въстанаха и той подаде #оставка. Днес Шиши управлява отново ДАНС....

При претърсванията в офиса и дома му във вторник разследващите се натъкнали на 1 милион и половина лева в брой. Не е ясно защо е държал толкова пари в брой.

Има версия, че Филипов поддържа близки отношения с избягалия в Дубай Васил Божков, който е с повдигнати 19 обвинения в България. В хода на разследването ще се проверяват връзки на Филипов със собственика на "Нове холдинг". Неофициално се твърди, че е напълно възможно през него да са минавали част от парите, с които да се финансират фракции, присъединяващи се към протестите срещу властта. Тази версия също щяла да бъде изяснена. Самият Божков също коментира темата с протестите - отново във Facebook и отново в стил как "хунтата" иска да се бетонира през Конституцията.

От прокуратурата категорично отказаха коментар, както и не потвърдиха за акцията във вторник. Вероятно ще бъде поискан постоянен арест от съда за Филипов.

Ескалация на протеста: Камъни и бомбички полетяха срещу парламента (ВИДЕО)

Канонада от бомбички, камъни и всякакви други предмети полетяха към сградата на Народното събрание малко след 22 часа днес. Автори на а...

Филипов "изгрява" на бургаската митница, където работи като инспектор, после се захваща с частен бизнес, като основният му е търговия с метали и скрап. Отваря магазин за мобилни телефони, върти няколко обменни бюра с баща си. Филипов е роден на 29 септември 1971 г. в Бургас. Завършил е английска гимназия, след което електроинженерство в МЕИ и мениджмънт в УНСС.

Бизнесменът не обича да е под светлините на прожекторите, но му се налага да застава често пред камерите през периода 2011-2013 г. Тогава става собственик на ФК "Нефтохимик", като взема клуба от "Евробилдинг Инженеринг" след смъртта на собственика Георги Танев. През 2011 г. Танев е убит в нощен бар в Бургас – намушкан е фатално след скандал с непознат млад мъж. В продължение на две години Филипов налива близо 3 млн. лв. в "Нефтохимик". По негово време отборът успява да премине от В в А група, но в крайна сметка той си тръгва заради невъзможност да извлече печалба от футбола.

Още: "Мъж с черепно-мозъчна травма, още 10 полицаи са ранени на протеста"

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com