Арестуват и екстрадират българи от редица колцентрове, поне 5000 са в риск

27904
Арестуват и екстрадират българи от редица колцентрове, поне 5000 са в риск
Снимка: Unsplash

Млади българи, които работят в колцентрове, биват задържани у нас с европейски заповеди за арест, а след това екстрадирани в Германия и съдени за финансови измами. 

От 2017 г. насам в България има над 10 акции на германската прокуратура в колцентрове на израелския гражданин Гал Барак* – известен като Вълка от София. Разследването минава в ръцете на германските прокурори и до момента са арестувани 15 български граждани. 

Това установи разследване на Богдана Лазарова, малка част от което бе излъчено по БНТ в четвъртък. Цялото ще бъде пуснато този петък от 22 ч.

Много млади хора у нас биват въвлечени в тази индустрия и подлагани на манипулация, без да знаят. Накрая се оказват задържани и обвинени. Измамата се състои във фалшиво инвестиране – работещите в колцентровете обещават на клиентите, че ще инвестират парите им във финансови инструменти, с което те ще се удвоят или утроят. Всъщност обаче получените средства се източват в офшорни сметки.

БНТ дават пример с един от българските младежи, който е бил екстрадиран през 2021 г. в Германия, а през декември 2022 е осъден на 4 г. и 3 месеца затвор. Казва, че е започнал работа в колцентър като ученик в 12. клас. Дали им скриптове с готови сценарии, по които да говорят пред клиентите. Скоро младежът става мениджър на "conversion екипа", но изведнъж фирмата се преобразува в нова компания по старите правила - явно защото е станала подозрителна.

Тогава българинът е арестуван. Само прокуратурата в Бавария разследва за измами между 300 и 400 платформи - т.е. над 50 колцентъра, в които работят минимум по 100 души. Това означава, че минимум 5000 българи, които работят в колцентрове, са подложени на риск от разследване.

Този брой обаче вероятно ще нарасне, казва Богдана Лазарова. "Установих и показвам, че има разследвания още в германските градове Саарбрюкен, Кобленц и Щутгарт, както и в Испания. Ще можем да умножим по 4-5 цифрата", заявява тя.

Какво твърдят немските прокурори? Че България се е превърнала в "меката на колцентровете". Гал Барак е ръководил европейската структура на тази финансова пирамида от нашата страна. БНТ ще покаже триадата, която е на върха на цялата пирамида и какво точно се е случило с нея.

Немските прокурори казват, че от България схемата се ръководи най-лесно, защото тук има добре подготвени младежи, говорещи по няколко езика без акцент. Това била една от причините, но има и други – прокурорите премълчават останалите.

Съдят мъж за компютърна измама, с която присвоил 200 хил. лева

Окръжната прокуратура в Монтана завърши разследване срещу мъж от областния град, който е обвинен в пране на пари, придобити чрез компют...

"Тези колцентрове и тези момчета работят напълно легално. Когато влизат, не могат да заподозрат, че има нещо престъпно. Но много скоро след това научават и идва въпросът за избора – дали ще останат за заплати и бонуси, или ще се спасят от престъпната структура. Повечето остават на работа, за съжаление", казва авторката на разследването. Добавя, че 80% от младите хора, включително такива, които нямат висше образование, работят в колцентрове. Една част от тези центрове се оказват откровени финансови пирамиди.

15 от тези българи са екстрадирани в Германия, а делото на 16-ия в момента върви у нас.

Въпросът, който изниква, е защо не се разследват хората, които стоят на най-високото ниво в пирамидата? "Защото това е видимата част", казва авторката на журналистическото разследване.

"Тези хора се установяват например по IP адрес. Може да се установи от кой колцентър е направено обаждането. Част от пострадалите от измамата в Германия са си правили записи на телефонните разговори накрая, когато са се усетили, че всичко е измама. По тях се сравняват гласовете. Има начини прокурорите да разберат кой участва. Но има поне 2-3 нива нагоре - има арестувани, разследвани и някои осъдени от по-високите нива. Има и неосветлени сектори от схемата", ракзазва Богдана Лазарова.

ОЩЕ: След Венецуелската афера - името на "Инвестбанк" се появи и в историята на Вълка от София

ГДБОП и германските власти разбиха престъпна група, мамела хората да инвестират във фалшиви уеб платформи

Отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП неутрализира международна престъпна група, занимаваща се с измами, свързани с интернет платформи за т...

Кой е Гал Барак?* Прякорът му е Вълка от София (по аналогия с Вълка от Уолстрийт), като Барак е сочен за ключово звено в схема от компании по цял свят, занимаващи се с бинарни опции и предимно криптовалути – в Израел, Европа, Русия, Кавказ и Северна Америка. Те обаче мамели инвеститори и нанесли щети за стотици милиони долари на десетки хиляди хора, според изданието Fintelegram.

През декември 2019 г. израелецът беше арестуван при съвместна операция на българските, австрийските и германските правоохранителни сили. Арестът стана при излизането му от България, на ГКПП „Калотина".

Гал Барак бе разследван в Австрия за няколко тежки престъпления - измама в особено големи размери и особено тежък случай, пране на пари, участие в престъпна група и др.

В европейската заповед за арест и допълнителната информация ставаше ясно, че се касае за широкомащабна, трансгранична престъпна дейност, извършвана на територията на Австрия, Германия, Швейцария, Сърбия и България от 2015 г. до онзи момент, вредите от която възлизали на над 10 000 000 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com