Арман Бабикян осъди МВР

1536
Арман Бабикян осъди МВР
Снимка: Actualno.com

Гражданският активист Арман Бабикян от "Отровното трио" осъди МВР да му плати обезщетение за полицейските репресии по време на разрушаването на палатковия лагер на Орлов мост в разгара на граждански протести от лятото на 2020 г. Това съобщи EURACTIV България, като цитира решение на Административния съд в София.

През лятото на 2020 г. десетки хиляди българи протестираха в цялата страна срещу правителството на Бойко Борисов и настояваха за оставката както на кабинета, така и на главния прокурор Иван Гешев.

Съдът присъди над два пъти по-високо обезщетение за майката на Марио Николов за делото по САПАРД

Над два пъти е увеличено обезщетението, което прокуратурата трябва да плати на майката на Марио Николов, която беше обвиняема с него по...

Адвокат на Бабикян е неговият сподвижник от "Отровното трио" Николай Хаджигенов. Бабикян настоява да получи 10 000 лв. обезщетение, но съдия Красимира Проданова приема, че е справедливо да получи 600 лв. - по 300 лв. за двете основания, сочени от Бабикян, пише в. "Сега".

Първото е вреди от незаконосъобразно задържане в арест на СДВР, за от 05.35 часа до 07.18 часа на 7 август 2020 г. (Заповедта за задържане е отменена от съда). Второто е за вреди от наказателно постановление, с което на Бабикян е наложена глоба от 100 лв. за това, че не се е подчинил на полицейско разпореждане да не пречи на преминаването на автомобили през Орлов мост. Това наказателно постановление също е отменено от съда.

"Обезщетението трябва е съразмерно с вредите и да отговаря както на конкретните данни по делото, така и на обществените представи за справедливост", обяснява съдията. Нейното решение не е окончателно и може да се оспори пред Върховния административен съд.

Свидетели по делото твърдят, че полицията е приложила срещу Бабикян агресия, която се видяла и през медиите. "Това не било единственото му задържане. На майка му също се отразило много зле, както и на децата му. Дълго не можел да спи", обяснява свидетелка, чиито показания съдът приема за достоверни.

Първа инстанция: 220 000 лв. обезщетение за прокурор заради несправедливо обвинение

Над 220 000 лв. обезщетение е присъдил Софийският градски съд (СГС) на бившия окръжен прокурор на Плевен Иво Радев, пише "Лекс". Решени...

В 4 часа сутринта на 7 август 2020 година маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха едновременно в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна. В столицата палатките на Орлов мост бяха разчистени с помощта и на общината, а паркираният пред Ректората на СУ протестен автобус бе вдигнат с репатрак. На протестиращите бе обяснено, че палатките им нарушават Закона за движение по пътищата.

Арестувани бяха 12 души, сред които и Арман Бабикян. По-късно всички задържани бяха освободени, след като им бяха съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

ОЩЕ: Шофьор осъди МВР заради незаконно задържане и отнемане на книжката

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com