Без наказание за известен прокурор по сагата "Осемте джуджета"

6400
Без наказание за известен прокурор по сагата "Осемте джуджета"
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Окончателно - прокурорът Димитър Франтишек Петров няма да бъде наказан заради сагата "Осемте джуджета", съобщава Lex.bg.

ОЩЕ: Прокурор ударил дете за това, че го прередило на опашка

Спецпрокурор от "Осемте джуджета" беше повишен в ранг "върховен"

Прокурорът от Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров бе повишен в ранг. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съв...

Решението е на състав от петима съдии на Върховния административен съд. То е същото като на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Искането за наказание беше от бившия правосъден министър Иван Демерджиев (сега той е служебен МВР министър) - заради "доста неприятни действия, извършени в болнично заведение с разрешението и санкцията на тези трима прокурори, допускани са нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки". Освен Петров, другите двама визирани прокурори са Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура.

"Осемте джуджета" показа нагледно картина на мръсна реалност. В тази история основата е борба за контрол над фирма "Изамет", която е най-голямата компания за асансьори на Балканите. Сблъсъкът е между създателя ѝ Илия Златанов и сина му Явор. Илия търси помощ в битката от бившия следовател Петьо Петров (Петьо Еврото), който, по думите на самия Златанов, вкарва в историята и прокуратурата. Илия Златанов казва, че вместо да получи помощ, Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма "Делта гард" присвоили имуществото и бизнеса на "Изамет". Какво се случва на Явор Златанов, по негови думи, вижте в долния линк.

ОЩЕ: "Осемте джуджета": Взех решение да избера живота си, вместо фирмата (ВИДЕО)

Димитър Франтишек временно поема Спецпрокуратурата

Прокурор Димитър Франтишек е новият изпълняващ функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура, това реши Прокуро...

Съответно, Демерджиев казва, че първо се обърнал към главния прокурор Иван Гешев и Инспектората на ВСС, но нямало реакция. Затова представил предложения за дисциплинарни наказания на Петров, Николова и Славова. Според министъра, Златанов е изложил твърдения за извършени корупционни действия от прокурори и разпространяването на подобна информация в обществото накърнява общественото доверие в работата на прокуратурата, води до отрицателна обществена оценка за професионалния морал на магистрата, компрометира доброто му име, разколебава моралния интегритет на съдебната власт и уронва престижа ѝ в обществото.

В решения на две инстанции (прокурорска колегия и ВАС) се посочва, че не е доказано твърдението, че Димитър Франтишек Петров е запознат с обстоятелството около Явор Златанов (даване на разрешение за посещение на нотариус в болницата за извършване на удостоверителни действия). Решението от страна на ВАС е от състав, начело на който е бившият председател на съда Георги Колев (другите са Виолета Главинова, Стефка Кемалова, Емил Димитров и Бранимира Митушева).

ОЩЕ: Върховният административен съд обясни как председателят му участва навсякъде в делата за "Евролаб"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com