Безумията в историята за тефтерчетата на Златанов продължават

26311
Безумията в историята за тефтерчетата на Златанов продължават
Снимка: БГНЕС

Не съм давал обосновано предположение, опирали сме се на информация. Това заяви главният редактор на faktor.bg Стойко Стоянов по повод статия на сайта от 17 октомври, в която в прав текст се предупреждава, че тефтерчетата на Златанов може би са изчезнали или манипулирани.

Към датата 16-17 октомври тези тефтерчета може би вече са били унищожени. Затова сега се изпуска контролирани версии. На 16 октомври има заседание на съда – тогава мой източник ми подсказа, че може би части от тези тефтерчета вече са изчезнали, оригиналите ги нямаше, обясни Стоянов.

Кражбата на тефтерите на Златанов била случайна?

Прословутите тефтерчета на Филип Златанов (на снимката) са били откраднати случайно, а не по поръчка. Така смята експертът Стефан Бенче...

Да не забравяме, че на „напоителната пресконференция” през лятото на миналата година не бяха показани определени страници от тефтерчетата – страници, в които името на Делян Пеевски не е написано Д.П. На нас тефтерчетата ни ги даде „един мъж с каскет, който преди разнасяше флашки”. Пет месеца, след като през юли тази година ни дадоха тефтерчетата, никой от прокуратурата не се е заинтерсувал как така веществено доказателство се разнася и се дава на медии, заяви Стоянов.

Показанията за вещото лице

Пред Нова телевизия Стефан Бенчев, вещото лице по случая на Филип Златанов, обяви версията си какво се е случило с прословутите тефтерчета. Бенчев се придържаше към първоначалното обяснение. При вещите лица няма специално създадени условия за боравене с доказателства – работим често и вкъщи. Миналата сряда не тръгнах по „Монтевидео”, а при стадион „Славия”. Помъчих се да изляза на „Цар Борис III”, после тръгнах към Околовръстното и се мъчех да се ориентирам къде е „Монтевидео”. Спирах на няколко пъти да питам, да съм се отдалечавал на до 15-тина метра. Намерих „Монтевидео”, но несъзнателно пропуснах отбивката за службата. Съответно потърсих начин да отбия и да се върна. Докато го правех, ми присветкаха на два пъти други шофьори и спрях, за да видя какво става. Спрях в района на последната спирка на 45-ти автобус и видях, че задната ми дясна гума е спаднала. Мисля, че само аз съм знаел, че носех тефтерчетата, разказа Бенчев.

На конкретен въпрос видял ли е името на Пеевски в тефтерчетата, Бенчев отговори, че е видял много имена, но не иска да коментира. Стигнах до извод, че всичко в тефтерчетата е написано от едно лице. Предполагам, че се знае кое е лицето, но се води наказателно дело и не искам да давам подробности, каза вещото лице. По-скоро е интересен моделът на управление, а не толкова кои лица са вътре, смята Бенчев. И посочи, че „от телевизията се внушава”, че изчезването на тефтерчетата може да провали две дела по случая „Златанов”.

Цацаров за случая "тефтерче": Едва ли ЕК ще се занимава с бележник

Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на опасенията на...

Бенчев беше попитан и каква част от тефтерчетата всъщност е показана публично от прокуратурата, но той не можа да даде пояснения. Той беше попитан и кога е подал сигнал какво е изчезнало – дадох сигнал на 112, казах, че са ми изчезнали важни документи, но не казах какво точно е изчезнало. Отидох на другия ден в полицията, така ми казаха, за да дам заявление. Може би трябваше да уточня, че са изчезнали важни документи, за мен те бяха обикновени, но явно са взривоопасни за определени политически кръгове. Не мога да кажа дали е битов инцидент или не, завърши Бенчев.

Двете тефтерчета всъщност са доказателства по досъдебно производство № 9 от 2014 г., което бе отделено от първоначалното дело за скандалните записки на шефа на КПУКИ Филип Златанов. Именно по това ново дело, образувано на 14 януари 2014 г., са приложени оригиналните "бележници с цвят черен и бордо". Делата по случая "Златанов" са две - първото е лично срещу бившия шеф на КПУКИ заради престъпление по служба, а второто - да се установи кой стои зад инициалите Б.Б., И.Ф., Ц.Ц., Д.П. Точно по второто дело не е ясно какво ще стане с изчезването на тефтерчетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com