"Биволъ" потърси защита пред куп институции заради история, свързана с ПИБ

7197
"Биволъ" потърси защита пред куп институции заради история, свързана с ПИБ
Снимка: БГНЕС

Официално писмо до премиера Бойко Борисов и президента Росен Плевнелиев изпрати международна журналистическа организация в лицето на Комитета за защита на журналистите (CPJ) заради сайта „Биволъ“. Причината – сигналът, подаден от репортера на „Биволъ“ Димитър Стоянов за взлом в жилището му след като той тръгва по следите на историята за провалена обществена поръчка и изчезнали милиони евро в Румъния, в която е замесена и Първа инвестиционна банка (ПИБ). Банката вече реагира на материалите и обяви твърденията на „Биволъ“, че е в центъра на аферата за лъжа.

Освен сигнала за взлом, Стоянов твърди, че след посещение на офиса на ПИБ зад "Мол София" трима души са започнали да го следят. Пиарът на банката Ивайло Александров категорично отрича ПИБ да има нещо общо и подчерта още веднъж, че финансовата институция е подала сигнал за румънската афера за доставка на храна на бедни граждани на северната ни съседка. Разследва се наш корпоративен клиент, не банката, категоричен е Александров пред CPJ. Той уточнява и, че самата банка е подала сигнал до компетентните власти за възможна измама - пред ДАНС, прокуратурата, ОЛАФ и румънските власти.

Българска банка опроверга информация, замесваща я в скандал

По повод манипулативни медийни публикации от сайта „Бивол“, отразени и телевизионно, обръщаме внимание на следните факти. Т...

В писмото на Комитетата за защита на журналистите се посочва, че един от собствениците на „Биволъ“ - Асен Йорданов, е уведомил CPJ, че високопоставени лица в правителството готвят акция срещу разследващия сайт. Приемаме тази информация много сериозно, е становището на CPJ. Комитетът посочва и, че през последните няколко седмици вестниците „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“, както и Канал 3, са обърнали сериозно внимание на „Биволъ“ и непрекъснато в негативен отенък. Специално Канал 3 е намерил другия основател на „Биволъ“ - Атанас Чобанов, който живее в Париж. Медията, която е собственост на Делян Пеевски, е пратила екип да снима апартамента му във френската столица. Според Чобанов това било тормоз, а програмният директор на Канал 3 Ива Стоянова твърди, че медията просто действа както „Биволъ“ и показва „хората, които се определят като защитници на правото и независимата журналистика“.

Писмото е пратено освен до Борисов и Плевнелиев и до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, до президента на Европейския съвет Доналд Туск, до председателя на ЕП Мартин Шулц и до още няколко европейски комисари. Копие е изпратено и до Мартина Стронг, заместник-посланик на американското посолство в България.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com