Бивш директор: И в момента поне 50 души мислят как да избягат от Софийския затвор

2545
Бивш директор: И в момента поне 50 души мислят как да избягат от Софийския затвор
Снимка: БГНЕС

И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор. Това каза в интервю за БНР Милети Орешарски – бивш директор на Софийския затвор и брат на бившия премиер Пламен Орешарски, относно двамата избягали затворници.

"Не смятам, че е толкова трудно излизането от затвора в конкретния случай от конкретните лица. Тези хора притежават качества, които са им помогнали да измислят точно тази схема, да намерят едно слабо място за момента и да го използват умело", заяви той.

Цачева не знае името на бъдещия временен шеф на Софийския затвор, оставката ѝ не била решение

Длъжността директор на Централния софийски затвор ще бъде изпълнявана временно от Заместник директора на главна дирекция "Охрана". Как ...

В информацията, че се е знаело от преди година за готвено бягство на единия от избягалите, Орешарски коментира:

"Смятам, че тук има малко черен хумор. Такава информация за единия затворник имаше преди 10-15 години, когато излежаваше първата си присъда. Това е ясно – че всеки един затворник, който влиза в затвора, който бива изследван още на входа на затвора от психолог, социален работник, преценяват се неговите качества и възможности за бъдещото му поведение с оглед характера и на него, и на престъплението, и на размера на наказанието. То е ясно, че един човек може би ще има намерение да бяга, защото не би останал до края на живота си в затвора. И в момента поне 50 човека си мислят как да се измъкнат от Софийския затвор. То е ясно, че голяма част имат това намерение. Сега слушам, че има оперативна информация – за мен това не е било оперативна информация, а донос. При всички положения е имало някакво по-особено наблюдение върху този човек и върху всички с по-големи присъди".

Милети Орешарски отбеляза още, че надзирателите от година са концентрирани върху защитата на своите права:

"Нали си представяте – когато служителите отиват на работа, за да се уговарят кога ще ходят на протест, какво се е случило след последния, какво е говорил министъра, кой каква позиция е заел… последна грижа би им било сигурността в затвора".

МВР министърът: Сигурно е нарушено правилото да няма огнестрелно оръжие в затвора

Продължаваме да ги издирваме, да се надяваме, че ще ги заловим. Кръгът се затваря около тях, да се надяваме, че не са успели да минат г...

"Въоръжен в района е само този служител, който е на бариерата", подчерта Орешарски. По думите му, този човек обаче върши повече пропускателна работа отколкото охранителна - вдига бариерата, проверява документите на хората, които влизат и излизат от затвора.

"В случая - когато се отваря тежката врата на затвора и тичешком излизат две лица, просто няма физическа възможност да се използва оръжие. Освен да направи някакъв шпагат, за да спъне тичащия."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com