Бивш МВР министър твърди, че за случая с онколекарства има сериозни пропуски

7301
Бивш МВР министър твърди, че за случая с онколекарства има сериозни пропуски
Снимка: МВР

Към всички обвиняеми е известно едно нещо – образували са организирана престъпна група за длъжностно присвояване (чл. 201 по НК - Длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния), а в делото не става ясно кой от тези хора е длъжностно лице. Освен това, в два различни документа на обвинението има два различни срока – първо, от април 2017 година до днес, а вторият – от май 2017 до днес. Това заяви бившият МВР министър Емануил Йорданов, който е адвокат на една от обвиняемите – д-р Небесна Балджийска.

Това е порочна практика – задържат се определени хора, после се дава масирана информация на определени медии, сякаш са хванати най-големите престъпници още дори преди да има съдебно решение, възмури се Йорданов пред Нова телевизия.

Разследването за незаконна търговия с лекарства ще продължи и в други болници

Четирима от седемте задържани за източване на Здравната каса чрез търговия на черно с лекарства за онкоболни остават за постоянно в аре...

Нещо се случва там – д-р Станимир Хасърждиев от Национална пациентска организация обобщи случая. Проблемът е какво става с тези лекарства – как така се случва, че няма контролен механизъм, за да разберем какво се влива на тези пациенти? НЗОК не събира информация до какво довежда вливането на тези лекарства – излекувани ли са пациенти, не са ли, постави резонни въпроси лекарят. И зададе още един – отговарят ли броя на поръчаните лекарства на получените? Би трябвало Агенцията по лекарствата да е наясно за целия поток, включително този, който отива към НЗОК, добави лекарят.

Припомняме, че миналата седмица, след акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП бяха задържани седем души, всичките работили в две болници - в София и в Благоевград. За ръководител на т.нар. организирана престъпна група е посочен Мирослав Пейков, който всъщност официално е безработен, но се занимавал дълги години със сметопочистване. Според обвинението групата заменяла лекарства с такива с изтекъл срок на годност и отклонявала пари в своя изгода, както и правела фиктивни вливания на онкоболни. При първата схема годните още лекарства били продавани в чужбина, твърди прокуратурата.

По версията на прокуратурата, арестуваните използвали връзките на Борислав Сотиров чрез съпругата му Зора Сотирова, която работи в онкоболницата "Св. Мина" в Благоевград. Нейната майка е фармацевт в същото медицинско заведение. Борислав предавал лекарствата или на Мирослав Пейков, или на другаря му Калоян Молалийски. Двамата били хванати на 4 октомври при предаването на белязани лекарства. Според документите са били взети същия ден на свидетелката Бояна Илиева. Но тя категорично отрича да е имало такава процедура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com