Бизнесменът Каламарис обяви, че е заплашван, поиска охрана

8519
Бизнесменът Каламарис обяви, че е заплашван, поиска охрана
Снимка: Actualno.com

Бизнесменът Йоаким Каламарис заяви, че е предоставил на властите всички данни във връзка с оказан натиск. Той бе изслушан относно публично изнесени факти и обстоятелства за оказван натиск от Мартин Божанов и групата около него по време на заседание на временната парламентарна комисия относно дейността на групата около Божанов.

Каламарис е инвеститор в България. Покрай проектите бил изнудван за пари, а партньорите му се опитвали да му отнемат недвижими имоти. Той обяви, че е бил заплашван, като обясни, че в ресторант от познат му е дадена визитка, на която пише: "Очистете го", като тази заплаха по думите му била във връзка с търговската дейност, която осъществява. „За нас трябва охрана“, каза той.

Още: Притискаха ни с дела и жалби в прокуратурата: Схемите разкрива проф. Каламарис (ВИДЕО)

С имена

Каламарис разказа пред народните представители, че чрез адвокати и прокурори му е бил оказан натиск във връзка с търговски спор и е образувано дело срещу него и колегата му Анастасиос Дикос. На Каламарис се обадил Кирил Желев, бивш шеф на Агенция "Митници" в правителството на Пламен Орешарски. Той бил консултант на "Евромастер", които искали да придобият имота за 7 милиона евро, но той струвал 15 милиона евро. Желев му обяснил, че ще му повдигнат обвинения, което се и случило. Каламаринс и директорът на гръцката компания Анастасиос Диков след това са разследвани, защото ощетили "Евромастер", обвинени са и са им наложени парични гаранции и забрана да напускат страната. 

По думите на Каламарис, друг посредник в отношенията между гърците и арабите бил юристът Владислав Милчев, който бил кум на апелативния прокурор Радослав Димов от втория му брак. Димов е бивш шеф на районната прокуратура. След това пък Каламарис бил разпитван от третата съпруга на Димов, която е градски прокурор. 

Още: Шефката на СРП Зартова и адвокат на Нотариуса били любовници: Гръцки бизнесмен с шокиращи разкрития

През 2018 г. Каламарис работил за друга гръцка компания, която също имала големи инвестиции у нас. Тогава наели адвокат Николай Кокинов, който е бивш градски прокурор на София. Заради споровете за имот, Кокинов му звъннал и казал, че Радослав Димов (тогава още в районна прокуратура) се интересува от казуса. Според Каламарис интерес тогава имал бизнесменът Борислав Лоринков, който станал собственик на имотите по-късно. Лоринков има интереси в енергийния бизнес и строителството, предава 24 часа

Йоаким Каламарис разказа за случаи, в които посредници са ги изнудвали за различни суми, намирали ги навсякъде, разказвали им в подробности за делата, които водят за собствеността си. "Тези хора не са астролози, астронавти са, всичко знаят. Ако искате за знаете ще има ли ротация, попитайте тях", обърна се Каламарис към депутатите и каза, че са дали показания в прокуратурата за всичко. 

Още: Цариградска отказа да седи до Зартова в комисията за Нотариуса

Каламарис и Анастасиос Дикос обявиха, че ги следят, откакто започнаха да правят разкрития за съдебната система и посредниците в нея. Разказаха с подробности и за ролята на адвокат Велимир Атанасов като адвокат на арабите, с които се съдят, и връзките му в храма на Темида.  

На изслушването стана ясно още, че по делото, по което обвиняеми са Каламарис и Дикос, е извършена проверка от Инспектората към Върховна прокуратура, която е приключила, без да са открити нарушения. Информацията обяви прокурор Борислав Георгиев, който е водил разследване по случая.

Още: "Децата ти ще са с бетонирани крака в язовира": Съдия Цариградска пред комисията за Нотариуса

По време на днешното заседание на комисията, което приключи късно тази вечер, бяха изслушани още съдия Владислава Цариградска, бившият ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и четиримата ѝ бивши заместници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com