Борислав Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване, взривът е изместил автомобила (ВИДЕО)

12507
Борислав Сарафов: Главният прокурор е бил мишена за убиване, взривът е изместил автомобила (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Бомбата, поставена на пътя, за да взриви кортежа на главния прокурор, е направила кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 метра, близо до пътното платно, до банкета. Взривът е имал ясна насоченост към пътя и към преминаващите автомобили. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Бомбата е била с не по-малко от 3 кг тротилов еквивалент, била е и с множество осколки, които са се забили в дърветата. Взривното устройство е било поставено с намерение да убие, не е било за сплашване. Изключително силен взрив с осколки с размерите на човешки нокът. По сведение на очевидци огненият стълб, който е изригнал е бил с височина 4-5 м. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му и е предотвратила смъртни случаи, подчерта Сарафов, като допълни, че вероятно главният прокурор е бил следен. 

"Устройството е задействано в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на взрива – в средата на голям завой, където се намалява скоростта. Взривът е бил толкова силен, че дори е поместил автомобила наляво. До няколко часа ще имаме химическия състав на взривното устройство и ще знаем вида и количеството на взривното вещество", уточни той.

МВР потвърди: Имало е взрив по пътя на кортежа на Иван Гешев, няма пострадали

Около 11,45 има инцидент с главния прокурор, избухнало е взривно устройство между Самоков и село Ковечевци. Няма пострадали - нито глав...

"Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита, съжалявам, че го казвам така директно, но това е истината и тя трябва да се знае", каза още Сарафов.

"Търсим следи от извършителите, възможно е те да са имали визуален контакт с пътя, за да задействат взрива. На място са останали маркери, предмети от тях, които ще бъдат изследвани. Води се разследване по глава Първа от Наказателния кодекс - за терористичен акт, делото се наблюдава от прокурори от Софийска градска прокуратура", категоричен бе Борислав Сарафов.

"Ще стигнем до извършителите. Това е посегателство срещу един от ключовите мъже в държавата, срещу един от тези, които наистина олицетворяват държавността. Подобно нещо не бива да остане безнаказано, защото би било сигнал и към нашите евроатлантически партньори, че България не може да защити институциите си", заяви още заместник-главният прокурор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com