Борислав Сарафов: Резултати от разследването за тежката катастрофа на "Струма" преди Коледа

3572
Борислав Сарафов: Резултати от разследването за тежката катастрофа на "Струма" преди Коледа
Снимка: БГНЕС

Разследването е към финалната си фаза и очакваме заключението на експертизите, които обобщят резултатите. Това може би ще стане преди Коледа, така че разследването е на своя финал. Това заяви директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов за разследването на тежката катастрофа на „Струма“, където загинаха 45 души, а 7 бяха ранени.

Друг важен акцент от Сарафов - че не може при процесуалната част да се обещава на обвиняем по-лека мярка в замяна на свидетелство срещу други. Това касае аферата с АМ "Хемус".

Ясно е кой е позволил по-висока скорост в участъка на АМ "Струма", където загинаха 45 души

Бившият председател на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров е одобрил увеличение на скоростта на АМ "Струма" от 90 км/ч. на 120...

По този казус се даде доста изчерпателна информация и Сарафов се надява, че всички са забелязали бързата работа на следователите и прокуратурата. Скоростта, с която се е движел автобусът трябвало да бъде съобразена, като може да е например 120 км/ч, но може да е и 40. Скоростта на шофьора е била несъобразена и са били надхвърлени над 90 км/ч, посочи Сарафов пред БНТ.

Изискванията към един професионален водач на автобус са по-завишен, отколкото на всеки един друг шофьор. Именно заради това скоростта е трябвало да бъде необходима независимо откъм маркировка и пътен слой. В никакъв случай няма причинно-следствена връзка между катастрофата и лошата маркировка, категоричен бе Сарафов.

По казуса "Своге" и дали може да бъде сравняван със "Струма", Сарафов уточни, че след направените проби се е установило, че пътното платно не отговаряло на изискванията за самия път. Различен е казусът на "Струма" със Своге, защото многократно било заявявано, че пътят не отговаря на подходящите условия.

Във връзка със съдебната реформа, Сарафов заяви, че такава е необходима, но не чува гласове за промяна в областта на основните закони на НК и НПК.

Скопие ще получи тленните останки на загиналите в автобуса на АМ "Струма"

Телата на загиналите при автобусната катастрофа на АМ „Струма” ще бъдат транспортирани до РС Македония с два военни самолет...

Той се надява, че няма междуинституционални войни, а само междуличностни конфликти и искри, които прехвърчат между МВР и прокуратурата, но не трябва да се отразяват на институциите. Обществото и институциите не печелят от тези конфликти, отбеляза Сарафов.

Той обаче вижда разбирателство и синхрон между институциите на прокуратурата и МВР, а не прехвърчане на искри и конфликти. Според него има неразбиране на отговорностите и длъжностите от хората в МВР. Оперативните служби на полицията работят с много по-малко формализирани правила и с правила на терен. За тях нещата изглеждат лесни, но за прокурорите не е така. Ние работим с тесни законови рамки, от които не можем да излезем и да нарушим закона. Хубаво е от МВР малко да познават закона, добави Сарафов. 

Сарафов предупреди, че ако се стигне до междуличностни конфликти, тогава фиаското е предопределено. 

Още: Следовател се усъмни защо толкова бързо е изгорял автобусът на АМ "Струма"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com