Българин подпали английски полицай, докато го гонели от кралски имот

5853
Българин подпали английски полицай, докато го гонели от кралски имот
Снимка: Getty Images

30-годишен българин се призна за виновен за умишленото запалване на английски полицай, докато съдебни изпълнители опитвали да го изгонят от частен имот на 11 септември в живописното градче Нюкий на брега на Атлантическия океан, предаде "24 часа".

Въпросният българин се казва Благовест Хаджигеоргиев. Той живеел на палатка, разпъната на поляна, която е собственост на принц Чарлз.цБританският престолонаследник притежава 52 хиляди хектара в Югозападна Англия, които включват земеделска земя, гори, ферми, десетки постройки и дори мини. Те се управляват от тръст със 150 служители, чиято основна задача е да следят да бъдат стопанисвани природосъобразно и част от приходите да отиват за благотворителност.

Окончателно - затвор за подпалвача на Джумая джамия

С решението на Върховния касационен съд Виктор Александров вече окончателно е осъден на три години затвор при първоначален строг режим ...

Благовест, обаче, не искал да си тръгва от кралския имот и оказвал съпротива на служители на принца, опитващи се да го изгонят. Наложило се да дойде полиция - двама служители на реда били натоварени със задачата да изгонят нашенеца. И точно полицаите заснемат какво се случва - с камерите, които са длъжни да носят при изпълнение на служебните си задължения. На записа се вижда как Хаджигеоргиев хвърля запалителна течност по единия от тях и го пали, след което той крещи от болка и вика: "Дайте вода!". Колегата му и частните съдебни изпълнители успяват да потушат пламъците, но 51-годишният офицер Даръл Мейърс получава сериозни изгаряния. Налага се въздушна линейка да го транспортира последователно до две болници, за да бъде стабилизирано състоянието му.

Съдия Робърт Линфорт отложи произнасянето на присъдата за ноември, за да може по-добре да се преценят какви са трайните последици за двамата полицаи. Освен за запалването на Мейърс, българинът ще трябва да отговаря и за опит за тежка телесна повреда на неговия колега Алън Лентън. Според съдията го очаква изключително дълга присъда в затвор за извършеното.

От показаните кадри се разбира още, че Благовест говори добър английски и на няколко пъти обижда полицаите, защото му стъпвали по палатката и вещите. Когато го предупреждават, че ще използват електрошокови палки, отвръща, че има бутилка, с която ще се защити. След това между Хаджигеоргиев и Мейърс започва физически сблъсък, при който той избухва в пламъци. На някои кадри се вижда как ръкавиците, а след това и кожата на служителя на реда изгарят. Полицаят вече е изписан от болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com