Цацаров поиска повече пари и магистрати за граничните прокуратури и съдилища

690
Цацаров поиска повече пари и магистрати за граничните прокуратури и съдилища
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) увеличаване на бюджета на граничните прокуратури и съдилища, както и да назначи повече магистрати, които да подпомогнат работата.

Това става ясно от съобщение, изпратено до медиите от прокуратурата.

Цацаров ще предложи да се командироват разследващи полицаи по граничната зона

Ще предложа на вътрешния министър Румяна Бъчварова да се командироват разследващи полицаи по граничната зона с Турция. Там към момента ...

Цацаров предлага да се формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища. Според него именно те са подложени на силно натоварване с наказателни дела заради миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция.

Освен това главният прокурор призовава ВСС да вземе бързи мерки за кадрово, материално – техническо и финансово осигуряване на граничните прокуратури и съдилища.

В съобщението се посочва още, че прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори. Даден е и пример, че на 16 юни т.г. в Районната прокуратура и Районния съд в Царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата.

Въпреки отличната координация между органите на гранична полиция, прокуратура и съд до момента, ситуацията изисква бързи и общи решения от ВСС. Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони - увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н. Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи – например МВР - ГД“Гранична полиция“, посочват от прокуратурата.

4-ма депутати искат парламентът да реши да изслуша Цацаров за КТБ

Четирима депутати Мартин Димитров и Петър Славов от РБ, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от ПФ поискаха от парламента да приеме...

Главният прокурор предлага вземането на решения по тези въпроси да се извърши в срок до 15 юли т.г., за да се гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com