Цацаров се оплаква, че съдът му пречи да опита да осъди депутат от БСП

2459
Цацаров се оплаква, че съдът му пречи да опита да осъди депутат от БСП
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров отправи сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка поради забавяне на изготвянето на мотивите към присъда на Софийски градски съд (СГС), съобщиха от прокуратурата.

Мотивът за проверката е, че всъщност липсата на мотиви пречи на прокуратурата да търси осъдителна присъда срещу депутата от БСП Светла Бъчварова-Пиралкова. На първа инстанция тя беше оневинена по обвинение, че е ощетила Селскостопанската акладемия с над 1,3 млн. лева, сключвайки неизгодна сделка с компанията на собственика на ЦСКА София Гриша Ганчев - "Литекс Комерс" АД.

СГП протестира връщането на производството срещу "червения" депутат Бъчварова

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски апелативен съд частен протест срещу определението на съдия от СГС за прекратяване н...

Оправдаването на първа инстанция е факт още в края на май, но и досега мотивите на съда не са обявени, което пречи на прокуратурата да протестира.

Предисторията

Още преди над две години, на 12 април в СГС е образуван обвинителен акт (НОХД № 3433/2016 г.) срещу Бъчварова-Пиралкова. Обвинението е, че тя, в качеството си на председател на Управителния съвет (УС) на БСП е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията - в размер на 1 326 671,36 лв. и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 220 ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

Според обвинителния акт, в периода от 04.07.2008 г. до 28.06.2011г. Светла Бъчварова-Пиралкова е била председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия. Със заповед от 21.07.2009 г. министърът на земеделието и храните е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на с. Стражица и с. Карвуна. На 07.08.2009 г. в Селскостопанската академия е постъпило заявление от "Литекс Комерс" АД, представлявано от Гриша Ганчев, за сключване на договор за съвместна дейност със ССА, с предоставяне на площите в с. Стражица и в с. Карвуна. Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13.08.2009 г. Светла Бъчварова - Пиралкова, в качеството си на Председател на Управителния съвет на организацията е сключила договор за съвместна научно изследователска и опитно – производителна дейност върху тази земеделска земя с "Литекс Комерс" АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като "Литекс Комерс" АД е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно или по 1,80 лева на декар. Агротехническите и икономическите експертизи, възложени от Софийска градска прокуратура са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на "Литекс Комерс" АД земеделска земя е от 70 до 80 лева. При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат на сключения неизгоден договор от Светла Бъчварова-Пиралкова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева. В хода на разследването са били разпитани 26 свидетели, 4 вещи лица са изготвили назначените експертизи.

Депутатът от БСП Светла Бъчварова отива на съд

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу депутата от БСП коалиция за България Светла Бъчварова-Пиралкова. Обвинението ...

На 21.03.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител. Същият ден Светла Бъчварова - Пиралкова е дала съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу нея. На 25.03.2016 г. е привлечена като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение "Подписка".

След внасяне на обвинителния акт, с разпореждане на съдията-докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на Софийска градска прокуратура (СГП). Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г. Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена присъдата. С нея 28-ми наказателен състав на СГС, наказателно отделение, 28-ми състав, е признал Светла Бъчварова-Пиралкова за невинна. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд. До настоящия момент, в нарушение на разпоредбата на чл. 308 НПК, мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени, оплакват се от прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com