Червена пътека от цветя за загинали на пешеходна пътека

37543
Червена пътека от цветя за загинали на пешеходна пътека
Снимка: БГНЕС

Роднини и приятели на 18-годишната Антоанета Димитрова маркираха с червени цветя пешеходната пътека, на която тя загина, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас.

Момичето бе блъснато от автомобил по бул. „Димитър Димов” на 5 януари, като след пет дни, прекарани в тежко състояние, тя почина в болницата. Това е трета „червена пътека” в Бургас, по инициатива на Фондация „Безопасни улици от Валя”. Създателят на фондацията е Мария Димитрова, майката на Валя, която също загина, блъсната от автомобил на пешеходна пътека. За пръв път бе направена „червена пътека” на 40-ия ден от смъртта на детето.

Звукова система за незрящи пешеходци - проектът на Бургас за "Предизвикателството на кметовете"

Звукова навигационна система, която дава указания на пешеходци за най-безопасен и достъпен маршрут, е идеята, с която Община Бургас ще ...

След това такива пътеки се правят и в цялата страна. „Това остана едно преклонение пред всички деца, след 40 ден от погребението на убития на пътя, да се събираме на пешеходната пътека и да поставяме червени цветя и рози”, разказа Мария Димитрова. Тази инициатива е за да се замисли всеки дали си заслужава да си вулгарен и нахален зад волана, обясни тя. „Не е важно да отброяваме червените пътеки, да кръщаваме пешеходните пътеки на имената на децата. По-важно е един път завинаги някой да разбере, че трябва това да се спре”, категорична бе тя.

Майката на загиналата Валя посочи, че проблемът е не само нуждата от тотална промяна в Наказателния кодекс. По нейните думи, той е добър, но не е изпълним, не влиза в сила. „Вечно се търсят някакви вратички, които да оневинят този, който е виновен”, каза още Димитрова. По нейните думи, много малко се обръща внимание на автотехническите експертизи.

„Винаги нещо става, за да бъде пешеходецът виновен”, допълни тя. Димитрова пожела компетентните органи да бъдат по-справедливи в случая на Ани, отколкото са били за нейната дъщеря, Валя.

„Дано не повлияе това, че господинът, който уби Ани е малко по-високопоставен от нас и да покажат, че без значение къде и какво работиш и на какъв пост седиш, законите са за всички”, заяви Димитрова. Трагедия и нелеп инцидент е смъртта на 18-годишната Ани, заяви сестра й Станимира.

„Този път обаче инцидентът е причинен от господин общинар, който до ден днешен не ние поднесъл съболезнования и да не очаква от нас много голямо разбиране”, категорична бе тя.

Мъж почина на пешеходна пътека в столицата

Възрастен мъж е бил открит в безпомощно състояние на пешеходна пътека на бул. „Проф. Цветан Лазаров", малко по-късно той е почина...

 

 

 

 

 

Положиха цветя на пешеходна пътека в памет на 12-годишната Валя

Днес на пешеходната пътека в Бургас на улица „Транспортна", 100-тина души положиха цветя, в памет на прегазената на същото място ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com