Джиповете, които могат да изядат главата на Борисов и Севделина Арнаудова

35551
Джиповете, които могат да изядат главата на Борисов и Севделина Арнаудова
Снимка: Булфото

За мен особено важно е дали има нови данни и факти, които да оправдават защо полицията действа по този начин при ареста на Бойко Борисов. Това заяви пред Actualno.com лицето на неправителствената организация Антикорупционен фонд Николай Стайков, който преди години беше зам.-главен редактор на в. "Капитал".

За Стайков има нови данни и факти – намирането на фирмен джип при обиските, направени заедно със задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Става въпрос за джип на консорциума "Аркад", който строи българската отсечка на газопровода "Турски поток". Джипът е бил даден на съпруга на Арнаудова – Делян Димитров. Димитров сам го призна тази сутрин, когато беше интервюиран на протеста на ГЕРБ пред Министерския съвет.

Защо това е важно – защото от 2015 година насам съпругът на Арнаудова е член на Управителния съвет на "Булгартрансгаз". По проекта за българската част на "Турски поток", упорито наричана от Борисов и кръга му "Балкански поток", "Булгартрансгаз" е възложител на обществена поръчка. Договорът е за изграждане на обект "Разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница", етап "Линейна част". Договорът е сключен на 18.09.2019 – за сумата 2 155 722 123 лв. без ДДС (с ДДС 2 586 866 547 лв.) Изпълнителят е Обединение Консорциум "Аркад", в който участват: "Аркад - Ей Би Би С.п.А – Италия" и "Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни" (Саудитска Арабия). "Аркад" имаше проблеми да поеме проекта, като дори Върховният административен съд (ВАС) трябваше да се намеси.

"Когато приключи проектът, те ни дадоха техни коли, които бяха взели на лизинг, за да ги ползваме. Както дадоха на нас джипове и пикапи за районите в страната, така и дадоха на Министерството на екологията и на Агенцията по горите. Дали са ни да ги ползваме, не знам каква е тази бомба", коментира мъжът на Арнаудова (ВИДЕО ТУК).

"Мисля, че горчиво съжалява за това изявление и по-скоро адвокатите му. Приемам го като забавно изявление. Изключително скандално – това е все едно при кмета или заместник-кмета на София да бъде открит джип на изпълнителя на ремонта на "Граф Игнатиев". Мисля, че някой е закъсал сериозно", заяви Стайков. Според него, това е абсолютно недопустимо от законова гледна точка. Той смята и, че не може да се говори само за конфликт на интереси, но и следва да се обърне внимание на Наказателния кодекс.

Николай Стайков посочи и друго – според много анализатори и то не само българи, "Турски поток", "Южен поток" и "Северен поток 2" позволиха на Русия да заобиколят Украйна с газовите доставки и това е "едно от необходимите действия да започне войната", за да бъдат избегнати загуби за милиарди за Руската федерация.

Стайков напомни, че прокуратурата за вече над 2 години така и не е разследвала сериозно твърденията на Васил Божков за корупционни практики. Става въпрос за думите на Божков, че е платил 67 млн. лева подкуп на Бойко Борисов, докато беше премиер и на финансовия му министър Владислав Горанов.

"Имаше изявления, които самоинкриминираха Васил Божков в това, че е плащал пари директно, които са били за хора около премиера Борисов. Тези данни и факти никога не бяха разследвани – и в обвиненията, които бяха отправени на Васил Божков", коментира Стайков пред Actualno.com. И напомни, че като се разследва корупция, трябва да разследваш две страни (т.е. даващ подкуп – приемащ подкуп).

За Стайков причината да има такъв интерес по темата с ареста на Бойко Борисов е, че с години няма адекватна работа на прокуратурата, при положение, че обществото иска да знае истина ли говори Васил Божков или не – на база данни и доказателства, надлежно проверени от държавното обвинение, което да ги представи за оценка от съда.

Джиповете на Аркад

Тази сутрин екоминистърът Борислав Сандов обяви подробности за джиповете в МОСВ. По думите му, те са общо 4. "Предоставени са за ползване до края на 2022 г. с договори, подписани от Ревизоро, който дори е ползвал лично един от тях. Наредих веднага да бъдат върнати на Аркад и предстои да поискам допълнителни проверки към различни институции за установяване на конфликт на интереси, корупция и свързани лица, веднага щом се завърна от Брюксел", коментира Сандов във Фейсбук.

ОЩЕ: Кой е сигналът, по който Бойко Борисов беше арестуван?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com