Кой е сигналът, по който Бойко Борисов беше арестуван?

27513
Кой е сигналът, по който Бойко Борисов беше арестуван?
Снимка: БГНЕС

Според коментар на адвокат Менко Менков, който е юридически защитник на ескпремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) действа по случая заради сигнал от декември, 2021 година, на гражданско движение "БОЕЦ".

Какъв е този сигнал? Става въпрос "за снимките с пачките и кюлчетата от спалнята на Бойко Борисов". Връзката, която обаче прави БОЕЦ, е с изказването на избягалия в Дубай Васил Божков - че е платил 67 млн. лева подкуп на Борисов и на Владислав Горанов. По темата с подкупите говори и Георги Попов, считан за дясната ръка на Божков. За разлика от Божков, Попов се върна в България, след като също беше избягал в Дубай и даде показания. В средата на февруари, 2022 година, КПКОНПИ поиска от съда да бъдат конфискувани активи на Попов на стойност 19 млн. лева.

"БОЕЦ правим логическа връзка между тези снимки и изнесената от Васил Божков – бизнесмен с множество повдигнати обвинения, информация чрез публикации в социалната мрежа Фейсбук. Информация, че бил изнудван от Бойко Борисов – в качеството му на премиер, и от министъра на финансите Владислав Горанов да им плаща 20% от печалбата на неговия лотариен бизнес, за да приемат законодателна поправка чрез Менда Стоянова – депутат и парламентарната група на ГЕРБ, която поправка обслужва неговите бизнес интереси и прави възможно плащането на по-ниски такси към държавата в размер на стотици милиони" - това написа организацията на сайта си на 10 декември, 2021 година.

Самият Божков още в началото на месец май, 2020 година, публикува поредица от стенограми от сайта на Народното събрание, с които обясни как е бил писан законът за облагане на хазартните (лотарийни) игри. Отделно виси въпросът как така финансовото министерство, начело с Владислав Горанов, е пропуснало да разбере за евентуално неплатени 700 000 000 лева данъци от хазартния бизнес на Божков. Заради случилото се в началото на 2020 година, Божков заведе дело в съда в Страсбург.

При официалното съобщение за Борисов на полицията снощи обаче беше посочено, че се действа съвместно с Европейската прокуратура - заради 120 случая за злоупотреби с евросредства. За тях говори европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Адвокат Михаил Екимджиев за ареста на Борисов: Трябваше да се случи още през 2011 година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Без да каже и дума: Живко Коцев влезе на разпит в КПКОНПИ

Пиян полицай направи катастрофа

Автобус и камион се удариха в София

Побой заради жена в Самоков завърши със счупени крак и ръка

Викат на разпит Живко Коцев и в КПКОНПИ

Пореден опит за старт на делото „Дебора“

Задържаха мъжа, поругал гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

Мъж от Сливенско преби служител в столичен хостел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими