Доживотното наказание е по-тежко от смъртна присъда, смята юрист

16073
Доживотното наказание е по-тежко от смъртна присъда, смята юрист
Снимка: БГНЕС

Да отпадне ли не най-тежката присъда в българското законодателство – доживотен затвор без право на замяна? Заместник-правосъдният министър Петко Петков вече поиска това наказание да отпадне.

Един от големите абсурди на съвременния живот беше демонстриран от Недялко Димитров – Момата. Той е може би най-известният сериен убиец в България. И се оплаква, че в България сме сменили закона с доживотен затвор без право на отмяна, като дори съди страната, защото той си направил сметката, че ако извърши убийство, по стария закон щял да лежи 15 години най-много. Димитров е в затвора с доказни пет убийства, като изкарва в своя защита как Андреш Брайвик в Норвегия убил 70 и няколко души и ще лежи 20 години. Мен ме прецакаха, въобще не ми пука за хората, които убих, пет пари не давам, жалва се серийният убиец пред Нова телевизия.

Махат доживотния затвор?

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне с промяна в Наказателния кодекс. Тази позиция застъпи заместник-министърът на право...

Никога „този симпатичен човечец” не може да се върне в обществото, категоричен беше адвокат Николай Хаджигенов. Той обясни, че трябва да минат 20 години от присъдата на Момата, за да може той да подаде молба за освобождаване. Идеята е обаче да се прецени дали такъв човек може да бъде превъзпитан – нали го видяхте, никога не може да стане, уточни Хаджигенов. Възможност за съдебна грешка може да има и затова лично аз съм против смъртното наказание, добави той.

Ако се сравняваме с други европейски държави, няма едновременно доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна, включи се в дебата Миролюба Бенатова. Въпросът не е в строгата присъда, а в обикновеното всекидневие да имаме усещане за справедливост – защото убиецът от Соло и убийците на Стоян Балтов избягаха, а бяха осъдени.

Девет години след жестокото убийство на сестрите Белнейски, родителите Фани и Стоимен Белнейски категорично са против отмяната на доживотния затвор без право на обжалване. Присъдата на Лазар Колев е справедлива, смята Фани, визирайки доживотния затвор без право на замяна за Колев. А Стоимен поиска смъртна присъда, защото е абсурдно българският данъкоплатец да изхранва убийци като Колев.

Най-тежкото наказание засяга около 60-тина души, посочи Бенатова статистически данни, неясно на кого. Престъпността в България засяга много повече хора в други аспекти, а не в престъпления за най-тежко наказание, каза тя. Всяко едно наказание от 20+ години е много по-тежко наказание, отколкото смъртно наказание – то е направо милост, добави Николай Хаджигенов.

Доживотен затвор за трима от "Килърите"

Петър Стоянов, известен като Сумиста, Васил Костов - Кеца и Георги Вълев от групата за поръчкови убийства, известна като "Килърите", по...

Присъда, а когато обвиняемите изчезнат?

Докато МВР и прокуратурата не бъдат заличени, дотогава ще продължат случаите, при които съдът не може въобще да съди обвинени за тежки престъпления, категорично заяви Хаджигенов. Има и други държави, в Шенген, като техните престъпници не бягат в Дубай. Има си начини – например с гривна, каза адвокатът. В България системата за гривните е още на експериментален етап, посочи Бенатова. У нас само арестът и затворът работят, затова всички гледаме там да ги вкараме, добави тя. МВР получава толкова пари за щат и не може да сложи по един полицай пред вратата на обвинените в тежки престъпления – какво е това? В Белград Цветан Василев го правят на маймуна, ходи да се разписва всеки ден по два-три пъти, а ние какво, зададе тежките въпроси Хаджигенов.

Аз съм изненадан, че само един човек у нас лежи за корупция. Ако се осъществи съдебната реформа у нас, трябва да преместят в Пазарджишкия затвор хората от Софийския и там да влязат всички политици, категоричен е Хаджигенов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com