Държавата се чуди как да не плати обезщетение на близки на жертва в завод "Миджур"

8799
Държавата се чуди как да не плати обезщетение на близки на жертва в завод "Миджур"
Снимка: БГНЕС

Правителството е подало в съда молба за отмяна на влязлото в сила съдебно решение, с което през януари 2024 г. държавата беше осъдена окончателно да плати 900 000 лв. обезщетение на близките на жертва на взрива в завод "Миджур" от 1 октомври 2014 г. Това научи в. "Сега" от адвокат Александър Кашъмов, който представлява съпруга, дъщерята и майката на една от жертвите на взрива в завод "Миджур" на "Видекс" АД край Горни Лом.

ОЩЕ: Държавата не е спазила законите си - ще плати огромна сума за взрива в Горни Лом

Мотивите на правителството

Мотивът на кабинета е, че исковете по другите дела за обезщетение след взрива са отхвърлени. Освен това в случая ставало дума за трудова злополука, която трябва да бъде обезщетена по Кодекса на труда, а не по Закона за отговорността на държавата. Юрисконсултът Жанета Василева пише още в молбата, че по делото безспорно се е доказало, че причината за взрива е неспазване от работниците на правилата, описани в технологията за работа, за които всеки работник следва да се е подписал, че е инструктиран. Причина за трагедията - конкретния взрив в конкретния момент, е работодателят, сочи още Василева. И допълва, че вредите не са настъпили като пряка и непосредствена последица от каквото и да било действие или бездействие на администрацията на Министерския съвет.

Юристката вади и довода, че по наказателното дело за взрива в завод "Миджур" не е било установено каквото и да било престъпление на служител на МС. Нещо повече - наказателното дело за трагедията приключи с оправдателни присъди.

ОЩЕ: Нагла кражба във взривения завод "Миджур"

Аргументите на защитата

Адвокат Кашъмов коментира, че явно юристите на Министерския съвет са много слаби, защото би трябвало да знаят, че това са мотиви за приложението на закона, а не за отмяна на влязло в сила съдебно решение. Отмяната е извънреден способ, тя означава, че са намерени нови доказателства или са допуснати някакви много сериозни нарушения. "В случая не се твърдят такива основания, преповтарят се твърденията, които бяха излагани в продължения на 10 години в този процес от първата до последната стъпка", посочи адвокатът.

Той е възмутен от коравосърдечието на най-висшата институция на изпълнителната власт, "която трябва да се засрами и да поеме отговорност за абсолютно безобразното и опасно за живота на хората поведение". Това коравосърдечие не съответства на европейските ценности, смята Кашъмов. Той припомня, че при взрива бяха почернени 70 души. И вместо да си вземе поука от всичко това, Министерският съвет е взел политическо решение да иска отмяна на съдебното решение. Това показва, че човешкият живот като висша европейска ценност, изобщо не се цени. "Всичко, което се говори за ценностите и за човешките права, е илюзия" заключи Кашъмов.

ОЩЕ: Кошмар в Горни Лом - неофициално над 10 жертви след взрива в завод "Миджур"*

Решението на ВАС

През януари 2024 г. Върховният административен съд реши, че държавата е виновна за смъртоносния взрив в завод "Миджур", при който загинаха 15 души. Институциите ѝ тотално са пренебрегнали задълженията си, неглижирали са международни и национални закони и така се е стигнало до фаталния инцидент.

Държавата беше окончателно осъдена да плати общо 450 000 лв. обезщетение на съпруга, дъщерята и майката на една от жертвите на взрива в завод "Миджур" на "Видекс" АД край Горни Лом. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com