Едно от главните действащи лица по сагата САПАРД реши да занимава съда с глоба от Холандия

1073
Едно от главните действащи лица по сагата САПАРД реши да занимава съда с глоба от Холандия
Снимка: БГНЕС

Станалият известен покрай делото САПАРД бизнесмен Марио Николов е бил глобен от холандските власти заради превишена скорост, но заради това се е наложило със случая да се заеме и българският съд.

Преди две години Николов пътувал до Кралство Нидерландия и на магистралата в град Брьокелен превишил разрешената скорост с 11 км/ч, за което му била наложена глоба от 83 евро, пише "Правен свят". Това е станало само седмица след края на съдебната сага за пране на пари от САПАРД през ноември, за която Николов бе оправдан.

Окончателно оправдаха Николов по делото ”САПАРД” за пране на пари

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди оправдателната присъда на САС по делото "САПАРД", съобщиха от съда. Производството пред ВКС е...

От подразделение "Централна обработка" на прокуратурата в Холандия внесли предложение до българския съд за признаване и изпълнение на санкцията от 83 евро. Защитата на Николов обаче поискала от съда да не признава решението на холандските власти, защото той не бил уведомен лично за воденото срещу него производство и не могъл да подготви защитата си. Адвокатът на Николов е заявил пред съда, че в документите от Холандия не се посочвала марката и модела на автомобила, с който е извършено нарушението.

Съдът обаче е приел, че административният акт е влязъл в сила, на Николов е било предоставено удостоверение, с което е бил уведомен за решението и е знаел, че може да го обжалва, а към преписката имало приложение с регистрационния номер на автомобила, който се водел собственост на Николов.

Производството по признаване и изпълнение в България е продължило една година - било е образувано през ноември 2015 г., през феруари м.г. СГС го е решил, а мотивите му са публикувани през юли. През ноември е излязло и окончателното решение на САС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com