Експерт: Такова покушение изисква сериозна подготовка

2047
Експерт: Такова покушение изисква сериозна подготовка
Снимка: БГНЕС

Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка. Това е мнението на дългогодишния бивш служител от сектор антитероризъм Гален Ганчев. Според него такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати. Тогава – като начин за разчистване на сметки и терен в подземния свят. С Мариета Николаева коментира взривното устройство срещу кортежа на главния прокурор с уговорката, че още липсва ясна информация и детайли.

Тодор Коджейков: Едно покушение се подготвя с месеци, но в случая с Гешев това е станало за часове

Едно покушение се подготвя с месеци, но в случая с Иван Гешев вероятно това е станало за часове - той е бил следен и са го чакали да се...

От опита си казва, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие - могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато подготовката за взривяване изисква подготовка. Поставяне на взрива на точно място. Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, посочва Ганчев пред Нова телевизия.

Според него, разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент. „Съмнявам се, че е толкова е тротиловият еквивалент от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване - когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”, твърди той.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. В този случай, описаните пламъци, говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев. „Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

Мариан Маринов, следовател: Дотук приключваме с работата на терен

Извършен е оглед на автомобила, с който е пътувал главният прокурор, информацията ще бъде анализирана. Това заяви следователят Мариан М...

На същото трасе през 2003-а година по сходен начин - с взрив до банкета, е атакуван бившият шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. И тогава се е разминало само с щети по автомобила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com