ЕМКО: Обвиненията по случая "Гебрев" потвърждават извършването на терористичен акт в България

2370
ЕМКО: Обвиненията по случая "Гебрев" потвърждават извършването на терористичен акт в България
Снимка: БГНЕС

"Последните публични разкрития по случая от страна на прокуратурата, в т.ч. видеозаписи от местопрестъплението, както и идентификацията на извършителите, довела до повдигането на обвиненията и заповедите за техния арест са важни стъпки за разкриване на всички факти и обстоятелства, свързани с престъплението. Те потвърждават констатациите на други, включително журналистически разследвания, отразени широко в българските и световните медии. Нещо повече, повдигането на обвинения вече е и официално потвърждение, че на територията на България, държава членка на НАТО и ЕС е извършен терористичен акт срещу български граждани, с използването на химически съединения."

Така започва позиция на ЕМКО (собстерност на Гебрев), изпратена до медиите, по повод повдигнатите обвинения от прокуратурата срещу трима руснаци за опит за отравяне на Емилиян Гербев, сина му и управителят на фирмата през 2015г. В Интерпол обвинените се издирват с червена бюлетина. ПОДРОБНОСТИ ЗА ОБВИНЕНИЯТА.

Трима руснаци с обвинение за опит за убийство на Емилиян Гебрев

Трима руски граждани са обвинени в опита за умишлено отравяне на Емилиян Гербев, съобщиха от Прокуратурата. В Интерпол обвинените се из...

Припомняме, че през октомври The New York Times разкри, че специализирана група руски разузнавачи (Отдел 29155) от години е назначена да извършва поръчки за убийства и политически разединения в Европа. Служители на разузнаването и сигурността твърдят, че звеното е отговорно за опита за покушение миналата година срещу Сергей Скрипал - бивш руски шпионин във Великобритания. И още - за неуспешната операция през 2016 г. за предизвикване на военен преврат в Черна гора и за кампания за дестабилизиране на Молдова. ОЩЕ ЗА ГРУПАТА.

От Москва реагираха. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че при наказателно преследване срещу чуждестранни граждани държавите трябва да си сътрудничат по линия на правоохранителните органи. ПОЗИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК.

От ЕМКО наблягат на три слабости, според тях, в разследването на прокуратурата. Тези, които и самият Емилиян Гебрев е изказвал в интервюта.

"1. Отсъствието на конкретни имена на извършителите предизвиква въпроса дали обвиненията са повдигнати на лицата по техните истински, или фалшиви имена, с които са пребивавали в България. Важно е също така де се уточни, дали българските власти са се опитали да изяснят валидността на имената, паспортните данни и друга налична информация със съответните власти в Русия. Известно е, че между прокуратурите на България и Русия са подписани договорености за сътрудничество в борбата с тероризма.

Прокуратурата изключва Емилиян Гебрев да е бил тровен заради част от наследството на КТБ

Прокуратурата официално отрече, че не дава информация на оръжейния търговец Емилиян Гебрев относно разследването за опита той да бъде у...

2. Остава неизвестно защо българските власти продължават да отказват техническата експертиза от страна на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) за нов анализ на използваните за престъплението химически съединения. Припомняме, че наличната през 2015 г. информация не позволи идентифицирането на поне един елемент от установените фосфороорганични съединения. Този отказ, който официално бе потвърден от властите и в последните дни, става на фона на информациите, че международни разследващи екипи вече са близо до разкриването на вероятните източници на използваните през разглеждания период химически отрови.

3. Оповестеният от прокуратурата напредък в разследването позволява да се направят следващите стъпки, свързани с разкриването на мотивите за престъплението и възможните български съучастници. Така например, от особено значение е изясняването на фалшификацията съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадаща с датите около престъплението. Има сериозни основания да се счита, че следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници."

Като приветстваме подхода на прокуратурата за по-широка откритост при воденето на разследването, считаме за свое задължение от своя страна да допринасяме за тази откритост в полза на обществения интерес.", се казва още в позицията на ЕМКО.

Нов шпионски скандал избухна днес. Прокуратурата обяви, че е спряла две досъдебни производства заради имунитет на разследваните руски граждани. Вицепремиерът обяви, че ще ги обяви за персона нон грата. ПОДРОБНОСТИ ЧЕТЕТЕ ТУК.

The New York Times: Срещу Емилиян Гебрев е имало два опита за убийство с руски почерк

Тайно звено към руското външно разузнване (ГРУ), известно като поделение 29155, е отговорно за редица директни удари срещу суверенитета...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com