Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов - с европейска заповед за разследване

24351
Главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов - с европейска заповед за разследване
Снимка: Facebook

Специализираната прокуратура издаде европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса "TAD Group".

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на "TAD Group", във връзка с факти, относими по предмета на доказване, съобщават от Специализираната прокуратура.

Тръгна ли кръгът "Пеевски" да респектира създателите на "Биволъ"?

По всичко личи, че става въпрос за поръчка. Така един от създателите на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" Асен Йорданов комент...

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Припомняме, че вчера (31 юли) прокуратурата обяви, че има връзка между сайта за разследваща журналистика "Биволъ" и фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщиха от държавното обвинение по време на брифинг с журналисти. Собственикът на TAD Group Иван Тодоров, за когото има повдигнато обвинение за кибертероризъм, не съдейства по никакъв начин на разследването. Не е предоставил и паролите, в рамките на които да бъдат разшифровани компютърните конфигурации при извършеното претърсване. В рамките на проведеното разследване са иззети множество компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети и сървъри, поясниха още от прокуратурата.

Според държавното обвинение, че към момента доказателствата могат да бъдат анализирани и съдържат свидетелски показания на служители на фирмата, които дават показания за това, че целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани. Копирани са данните на над 5 милиона и 100 000 български граждани - това са ЕГН-та, различна комбинация от цифри, регистрационни номера на МПС-та и т.н. Тези данни са били копирани и са предоставени на различни сайтове, казват от прокуратурата. Тези данни са били предоставени на сайта "Биволъ", сочат от държавното обвинение.

"Издателите на "Биволъ" - Асен Йорданов и Атанас Чобанов, очакваха прокуратурата да обяви, че имат връзка с фирмата TAD Group по отношение на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП). Според тях беше въпрос на време. Те, както и аз, не сме изненадани по никакъв начин". Това заяви пред Actualno.com адвокат Николай Хаджигенов, който представлява журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов по скандалния случай, при който Стоянов и румънския му колега Атила Биро бяха по следите на аферата "Джи Пи Гейт" и бяха арестувани от МВР при Радомир. След това Стоянов спечели дело за неправомерен арест и сега търси обезщетение от полицията за действията ѝ.

Блокираха Атанас Чобанов във Facebook заради Сидеров и Симеонов

Блокираха профила във Facebook на главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов заради негова публикация в социалната мрежа, свърза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com