Главният секретар на МВР е притеснен за отварянето на парковете

4705
Главният секретар на МВР е притеснен за отварянето на парковете
Снимка: МВР

"Това е едно добро решение, но аз честно казано с притеснение приемам разхлабването на мерките. Като човек, който следи как се спазват те – при нас нещата не са много добре." Това беше коментарът пред БНТ на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов по повод заповедта на здравния министър за отваряне на  парковете за разходки.

Полиция ще виждаме и в парковете, за да се следи дали се спазват всички предписания на властите. Организацията е главно на кметове на общини, но вече има указания до всички областни директори на МВР да оказват пълно съдействие.

Това ще утежни ли повече работата на полицията? "И да го направи сме длъжни да се справим. Искам да обясня нещо: организацията основно е на кметовете и на общините. Всички областни директори ще оказват съдействие: В даден парк, който ще бъде отворен в часовия диапазон, се създава една организация откъде може да се влиза, откъде може да се излиза, на какво разстояние, каква е да посоката на движение, за да няма струпване. В повечето паркове ще има доброволци, ще има охранителни фирми и ще има полицаи, които евентуално ще окажат съдействие на тези доброволци при някоя конфликтна ситуация. Ако някой очаква, че ще има полицай на всяка алея, не е това идеята."

Стана ясно от думите му, че полицията ще се намесва само при нужда, а гражданите, които не спазват правилата, могат да получат административни санкции."Има си санкции по закона за здравето. А те от ден на ден стават все повече и повече.", каза още той.

В София например има няколко парка, в които ще има само доброволци - Паркът Заимов и Лесопарка. Те нямат правомощия да глобяват или наказват, а само да помагат и обясняват правилата. Ще се разчита основно на доброволците, които са помагали до момента с "Топъл обяд" и с пазаруването на хора в нужда.

Ананиев със заповед частично разреши посещенията в парковете, ето при какви условия

"Родителите да преценят дали ще им е по-трудно да обяснят на децата да не излизат, или да не играят в парка.", коментира още Иванов.

В заповедта на здравния министър не е упоменато как ще се процедира с бременните жени и спортуващите – това трябва да го уточни всеки кмет, поясни комисарят и допълни: "Бременните жени между 9:30 – 18:30, ще ги допускаме".

Бойко Борисов: Ще променим днес заповедта за парковете (ВИДЕО)

Ще променим днес заповедта за парковете, а всеки кмет да решава кога да я приложи. Това каза пред журналисти в Южния парк премиерът Бой...

Ето кои паркове в София са частично отворени, отварят и паркове в други градове

Сред служителите на МВР в момента има 26 заразени с коронавирус, а 10 са излекувани."Служителите ще бъдат тествани винаги", категоричен беше комисарят.

Армията има опция да се включи, ще го поискаме само, когато има, не дай боже, има много служители заразени на МВР и те нямат възможност физически да изпълняват функциите си, подчерта той и допълни, че тя и сега помага при други дейности, като изграждане на изолатори по места.

Как комисарят обясни опашките от излизащи и влизащи в София: "Ако нямаше КПП-та – никога нямаше да се види, че има задръствания по изходите на София. Знам, че за петък само на изходите на столицата имаше 35 хиляди декларации. Всички те ще бъдат проверявани. Няма нужда да бъдат проверявани всички от началото на извънредното положение, защото болшинството са съвестни граждани. Но все пак: от 17 717 декларации по великденските празници - 778 са пътували уж по работа, а нямат сключен трудов договор, а други 157 са пътували със същата причина, докато са с регистрация в бюрото по труда.

"Аз бих оправдал едно такова пътуване, само ако съм сигурен: направен ми е тест, знам че не съм положителен, само тогава бих рискувал да ида при близък възрастен родина.", коментира комисарят.

Борисов обеща да облекчи мерки за паркове и планини, ако не се вдигне пикът на коронавируса "в петък"

"Облекчихме цели пет мерки - имунизациите, женските консултации и други. Кое да облекчим още? За съжаление се катерим много стръмно и з...

Около 35 000 декларации събрани вчера в София, върнати са над 2 300 автомобила

Подготвя ли се МВР за очакваното увеличение на престъпността след извънредното положение? "Който е бил престъпник, винаги си остава престъпник. Да, ние следим тенденциите. Абсолютно по всички показатели тя е надолу спрямо миналата година. Какво предстои ще видим", беше краткия отговор на Иванов.

Войната по пътищата и случаят "Милен Цветков"

Не би трябвало да има специално отношение към хората с по-скъпи автомобили стана ясно от думите на гл. комисар Ивайло Иванов.  "Дали караш автомобил за 200 или за 200 000 лв., то ПТП-то е станало. Ако е след употреба на алкохол – то се вижда.", коментира още той.

"Аз не мисля че не можем да решим войната по пътищата - докато има автомобили, които се движат – винаги ще има война и хора, които нарушават правилата.", беше категоричен той.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 април

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозн...

"Милен Цветков е спазвал правилата, има случаи, в които пострадваш, без вина.", каза още Иванов.

Слави Ангелов и ултрасите в агитките

Преките извършители са в ареста. Поръчителството се доказва много трудно, обясни Иванов. "Едно е да имаш оперативна информация, друго е да събереш годни за съда доказателства.""Това е при нас – може да има много информация, но когато няма доказателства си остава информация", каза той и допълни, че тези, които са събрани за преките извършители са "достатъчни". Те са криминално проявени и ознати на полицията не само с побой.

"Всеки престъпник може да бъде фен, но не всеки фен е престъпник – да не слагаме клеймо. Дълго време съм се занимавал с охрана на мачове – във всяка агитка има черни овце. Няма футболен отбор, в чиято агитка да няма издънки – така да се изразя."

Главният секретар на МВР не коментира случая "ЛиЛана": "Не мога да коментирам защо се води това разследване. МВР оказва съдействие на спецпрокуратурата. Не мога да оповестя друга информация."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Голям удар в контрабандата на наркотици: Задържаха 402 кг хероин за над 16 млн. лв.

Калин Стоянов съзря заговор на вечеринките при Рашков

Тенчо Тенев разкри, че обвинените за контрабанда са се виждали и с Калин Стоянов, и с Рашков

Стана ясна скоростта, с която бе убит футболният треньор Ферарио Спасов

"Съдебна реформа ли": Прокуратурата не иска да гледа сигнал от издирвания Петър Петров-Еврото

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com