Гриша Ганчев е невинен, реши Спецсъдът (СНИМКИ)*

29084
Гриша Ганчев е невинен, реши Спецсъдът (СНИМКИ)*
Снимка: Оф. сайт на Литекс

Спецсъдът призна Гриша Ганчев за невинен, предаде репортер на БГНЕС. Магистратите прочетоха оправдателните присъди на бизнесмена Гриша Ганчев, синът му Данаил Ганчев и още 7 души (Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева). Те бяха обвинени в участие на организирана престъпна група за неплащане на данъци в размер от 711 580 лв. Ганчев беше обвинен, че е ръководил тази престъпна група.

С решението на спецмагистратите Гриша Ганчев е оправдан и по обвинението, че е отправял смъртна заплаха към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Спецсъдът гледа делото срещу Гриша Ганчев и сина му

Гриша Ганчев и синът му се явиха в съда, предаде "Булфото". Специализираният съд гледа делото срещу Гриша Ганчев и Данаил Ганчев. Обви...

Така близо 8 години след акция "Захар" от 2012г. спецсъдът оправда Гриша Ганчев и сина му Данаил Ганчев. Оправдани бяха останалите подсъдими, единствено Милко Талев получи днес 3-годишна условна присъда.

*Присъдата е подписана с особено мнение от председателя на XII състав на Специализирания наказателен съд (СНС) - Лилия Георгиева, съобщава "24 часа". Малко по-късно пред "Правен свят" тя коментира, че има доказателства, че Гриша Ганчев е укрил данъци и е заплашвал с убийство бившият ръководител на НАП. "Според мен има доказателства за част от деянията, за които съм се подписала с особено мнение. Не по всички въпроси постигнахме с част от съдебния състав единодушие. Но не за всички подсъдими и не за всички престъпления. И в съдебна зала заявих, че става дума за второто обвинение в обвинителния акт, което е по чл. 255 ал. 3 за неплащане на данъчни задължения в особено големи размери, за които са депозирани по делото фактури, но не спрямо всички подсъдими лица. Става въпрос за Гриша Ганчев, Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Милко Димитров, Милко Талев, Камелия Мирчева. За останалите обвиняеми - Ивайло Талев, Ичко Лозев, Красимира Гроцева и Тодор Симеонов – не смятам, че има доказателства", каза Георгиева.

"Мотивите ще бъдат изготвени в най-кратък срок. Според мен за цитираното престъпление и за тези лица има доказателства по делото и може да се направи обоснован извод, че те са извършили това деяние, както и за Гриша Ганчев за деянието по чл. 144 ал. 2 вр. ал. 1, което беше за заканата за убийство за Красимир Стефанов. В останалата част нямаме разногласия и сме постигнали единодушие със съдебния състав...Това, че останалите членове на състава не са юристи няма значение. Те са с право на равен глас. Всички сме с равен глас. Така че дали останалите двама членове са юристи или не, е без значение", каза още Лилия Георгиева.

МВР купува джипове на едро от свързана с Гриша Ганчев компания

290 джипа ще закупи МВР от една доста неизвестна за широката общественост автомобилна компания - "Българска автомобилна индустрия" ЕАД ...

Припомняме, че на Гриша Ганчев бяха повдигнати три обвинения - като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), както и за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД от 711 580,56 лева. Това е станало като не издадат фактури съгласно изисквания на закона и затаят истина в подадени пред НАП справки-декларации. На Ганчев бе повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов.

Делото продължи 5 години. То беше внесено в съда в края на 2014 г. т. нар. захарна афера е от 2012 г. Обвинението беше за укрити данъци в размер на 711 580 лева в периода 1 януари - 14 май 2012 г. През май същата година синът на Гриша Ганчев - Данаил, и още шестима бяха арестувани по обвинение за укриване на ДДС при сделки със захар. Сред задържаните тогава бяха Милко Талев, шеф на фирма, купувала захар от заводите на "Литекс", както и изпълнителни директори в компанията на Ганчев.

* Обновена в 16:30 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com