Христо Иванов поиска от ВСС дисциплинарно производство срещу Ченалова

15353
Христо Иванов поиска от ВСС дисциплинарно производство срещу Ченалова
Снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието Христо Иванов внесе днес в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова, съдия в Софийския градски съд (СГС), за допуснати от нея дисциплинарни нарушения, съобщиха от правосъдното министерство.

На ВСС се предлага да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание, след съответна проверка и оценка на изложените факти и констатации.

Предложението на министър Иванов е изготвено на база на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на г-н Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела, както и на база на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от "Обединена българска банка" АД, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

Упражняването от страна на министъра на правосъдието на правомощията му не е прецедент. През 2000 г. по предложение на тогавашния министър на правосъдието във ВСС е внесено предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Паликарова от СГС, Фирмено отделение, което предложение е прието от ВСС за основателно и е било наложено дисциплинарно наказание на съдията (6 октомври 2000 г.). Действията на съдия Паликарова, представляващи дисциплинарно нарушение, са едно от основанията за осъждане на България по делото "Шести май инженеринг ООД" и други срещу България.

На 22 януари ВСС отстрани Румяна Методиева Ченалова за срок от 6 месеца. Срещу Ченалова са образувани 2 дисциплинарни производства за извършени от нея дисциплинарни нарушения по редица членове от Закона за съдебната власт.

През 2014 г. Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова. В телевизионно интервю френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан я обвини в тенденциозно изпълнение на задълженията й, включително опит за "кражба" на френската фирма "Белведере Кепитъл", която има две компании в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com