Христо Терзийски не пожела да говори за полицейско насилие, нападна задочно партия

5044
Христо Терзийски не пожела да говори за полицейско насилие, нападна задочно партия
Снимка: БГНЕС

Четирима полицейски служители са били наказани заради сигнали за превишаване на правомощията им по време на протестите.

Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски в сутрешния блок на bTV. Той обаче не пожела да говори за наличие на полицейско насилие.

Един от тях е висш служител, който е с едно от най-тежките дисциплинарни наказания - недопускане до конкурс за израстване в категория или в степен. Всички те са се сдобили с черна точка заради нарушаване на разпоредбите за използване на помощни средства и физическа сила. Имало е дисциплинарно производство по случая с журналиста Димитър Кенаров.

Припомняме, че Министерството на вътрешните работи не открило упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, който беше пребит, докато отразяваше масовия антиправителствен протест на 2 септември под наслов "Велико народно въстание". Часове след побоя пострадалият свидетелства, че няколко служители на реда са му нанесли удари, а тежките му травми личаха и през следващите дни.

Случаят изглежда като потулен, защото проверката по случая е приключила тихомълком още на 3 декември, като никой не е уведомен за това.

Изходът от проверката стана ясен от отговор на Столична дирекция на вътрешните работи, които вестник Сега е получил след запитване по Закона за достъп до обществена информация.

МВР не открило полицейско насилие срещу бития журналист Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи не открило упражнено полицейско насилие срещу журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, койт...

На реплика на водещият Хекимян, че е имало обгазени журналисти, вътрешният министър посочи, че е имало такива свидетелства, но било неясно от кого са обгазени, защото спрейове първоначално били използвани от привърженици на партия, която е в процес на заличаване (бел.ред. очевидно визира Възраждане").

За простреляната на Нова година жена

"Предполагаме, че изстрелът е дошъл от блоковете и е бил директен, а не рикошет. Стреляно е с късо огнестрелно оръжие. Затруднява ни това, че медицинските екипи не са извадили проектила от жената. За нас това е много важно, за да бъдат назначени съответните експертизи", смята Терзийски.

Искам да призова свидетели и очевидци на стрелбата в Ловеч, при която бе простреляна жена на Нова година, да подадат сигнал в МВР, за да разплетем този случай.

По думите му, сигналът в полицията е подаден в 2.36 ч. от медиците в Спешна помощ, а не от съседите на 42-годишната Теодора Тодорова, която бе простреляна, докато играеше новогодишно хоро в междублоковото пространство на жк "Младост" в Ловеч.

Твърденията, че МВР нарочно е арестувало и тормозило определени хора от протеста, стават много силни

„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия”. В това е убеден Борислав Сандо...

Вече са изготвени справки за хората, живеещи в блоковете в жк "Младост", които имат законно разрешително за притежаване на оръжие.

Вътрешният министър призова извършителя да се предаде. "Всяка една грешка има прошка, има и наказание. Иззети са вече оръжия за проверка и назначаване на експертизи. Предполагам, че може да се стигне до извършителя, но ние няма да остави случая на доброто желание на стрелеца", категоричен бе Христо Терзийски.

Колко са заразените с COVID-19 служители на МВР

Над 4600 служители са се заразили до този момент с коронавирус. В момента са заразени 400 души, от които 89 души са в болница. Починалите са над 30", разкри той. По думите му над 20% от служителите на МВР са изявили желание да се ваксинират.

Нарушени мерки

Костадин Костадинов: Прокурорът по делото за заличаването ни заплаши свидетел в съдебната зала

Вчера мина първото заседание на делото за забрана на Възраждане. Ние бяхме поискали 71 свидетели, от които съдът ни допусна само 6. 3 о...

"600 проверки се извършиха по празниците. Открихме заведение с 67 клиенти, което беше взело много сериозни мерки за защита. Имаше втори вход, през който се влизаше със специална парола", добави. министърът на вътрешните работи.

По думите му са издадени 27 хиляди акта за неспазване на мерките.

Отчете спад на престъпността

Терзийски коментира данните за 2020 година, според които се понижава всякакъв вид престъпност. Общата престъпност е спаднала с 15%, убийствата - с над 60, кражбите - с 11, а телефонните измами - с 80.

Още: Твърденията, че МВР нарочно е арестувало и тормозило определени хора от протеста, стават много силни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com