X
 
 

Имаме закон за пране на пари, но правителството го блокира

1758 2
photo of Имаме закон за пране на пари, но правителството го блокира
Снимка: БГНЕС
Законът за мерките срещу изпирането на пари не може да бъде приложен все още в България, защото Министерският съвет още не е написал правилник за прилагането му. Това става ясно от официална позиция на Асоциацията на българските работодатели (АОБР), в която въпросът се поставя ребром пред премиера Бойко Борисов, правосъдния министър Цецка Цачева, председателя на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов и ръководителя на Агенцията по вписванията Габриела Козарева.

АОБР посочва, че до 30 август Министерският съвет е трябвало да приеме правилник за прилагането на закона, за може почти всички юридически лица в България, в срок до 1 февруари 2019 г., да впишат данни за действителния си собственик по партидата си в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) и в БУЛСТАТ. Става въпрос за данни като имената на собствениците на съответната компания, ЕГН, както и данни за юридически лица, които пряко или непряко упражняват контрол върху съответната компания, включително и чужди юридически лица. Като няма правилник за прилагане на закона обаче, Агенцията по вписванията не може да осигури възможност за вписване. А по закона срокът да се осигури такава възможност е бил 1 октомври, 2018 година!

Окончателно: Изцяло нов Закон за мерките срещу изпирането на пари

Парламентът прие окончателно изцяло нов Закон за мерките срещу изпирането на пари. Законопроектът бе внесен от Министeрски съвет. Цели...

Заради ситуацията, от АОБР искат да бъде променен закона и да се напише изрично, че когато има правилник, тогава вече Агенцията по вписванията е задължена да осигури възможност за вписване на данните.

Припомняме, че вчера, 8 ноември, стана ясно, че Европейската комисия ни е изпратила уведомително писмо и то точно по темата "пране на пари". С писмото Брюксел иска да обясним защо не спазваме правилата на Директива 2014/107/ЕС и поддържаме по-широк от позволеното в ЕС кръг от лица, за които не изпраща автоматично информация на останалите страни членки - какви са техните финансови приходи, включително дивиденти, капиталови печалби и салда по сметки.

Освен това, ЕК поиска да приведем законодателството си в ред с европейското що се отнася до временната забрана (замразяване) и конфискацията на средствата и облагите от престъпна дейност в ЕС (Директива 2014/42/ЕС). Тази директива изисква законите в отделните страни-членки на ЕС да са такива, че да гарантират мерки за бъдеща конфискация на евентуално придобито по престъпен начин имущество, докато пред съда бъде изяснен произходът. Оказва се, че България, както и Румъния, още не са уредили това законово.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    Сами се сетете защо беше блокиран Търговският регистър, а после и защо не се спазва закона и директивите на ЕС
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Новини или Novini - картината на ...

Ето какви са темите в българския печат на 23 април - Велики вторник. "Сега" Общините ще трябва да преизчислят наново данъка за втори дом в ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Петролен разлив близо до Рио де ...

Бразилският енергиен колос Petrobras спря нефтодобива на платформата си P-25 поради изтичане на петрол. Според предварителни данни в крайбрежния бразилски шелф са изтекли ...

Последно в Актуално