Иван Гешев: Правата на човека е синоним на права на нарушителя

4226
Иван Гешев: Правата на човека е синоним на права на нарушителя
Снимка: БГНЕС

"Правата на човека е синоним на права на нарушителя. Махалото мина в другата крайност – в липса на всякаква държава. Политиците приемат законите, ние ги изпълняваме." Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, коментирайки темата с ареста на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Гешев все пак уточни, че всеки е невинен до доказване на противното

Марковски за Иванчева: В прокурорски мечти не искам да плувам

На въпрос "имали ли сте личен контакт с нея", той отговори "прокуратурата го обясни". Единственият личен контакт на Александър Ваклин с...

"Ще съм сигурен във виновността на дамите, когато делото приключи с осъдителна присъда. Към момента смятам, че имаме достатъчно доказателства за виновността им. Отговарям за тази прокуратура и за нашите действия, нямам съмнения в качеството на свършената работа", допълни още той в интервю за bTV.

"Една от причините да съм тук в момента е да защитя труда на колегите си, които си свършиха прекрасно работата. Те спазиха закона от А до Я. Това е лош късмет за нас разследващите, и ние имаме семейства - никой не иска да седи пред цяла България и да извършва тези действия. Този лош късмет не се дължи на наши действия. Не сме виновни, че те са решили да вземат подкупа в центъра на София, да си сменят парите в едно кафе, да ги разхвърлят и да изберат този централен маршрут в час пик. Унизително е да изнудваш инвеститори. Унизително е да те няма в работния ти ден, когато ти е приемният ден. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, асфалти, пенсии и т.н. Унизително е да искаш да те почерпят и за най-малката услуга", обясни още Гешев в отговор на въпрос дали арестът на Иванчева е бил унизителен.

По думите му "теории има всякакви - действахме според закона. Тези пари са много и не са наши. Ако ги бяхме изпуснали, щяхте да ни питате: "Защо не ги задържахте веднага."

В коментар на твърденията на Иванчева, че това е фалшив арест и те са знаели какво точно търсят, Гешев заяви: "Тя говори неистини. Обвиняемите у нас могат да говорят всичко, дори и да лъжат, без да носят никаква наказателна отговорност. На адвокатите работата им е да подкрепят това. Нищо от това не отговаря на истината. Бях там 15 минути след спирането на колата. Цяла България може да види как започва претърсването - от предна лява врата и всичко започва да се описва. След час, час и нещо открихме парите. Не е започнато, както твърди Иванчева, директно от парите. За това беше толкова дълго. Претърсва се всичко и се описва всичко". 

Пламен Георгиев: Имаме доста сигнали, подобни на този за Десислава Иванчева

Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но това не означава, че и други не се възползват от тези вратички в зак...

Попитан на кои места точно е "светела" Иванчева, Гешев отговори: "Не съм специалист къде точно може да светнат. Не съм наблюдаващ прокурор по делото, не съм чел протоколите за свидетелствата. Факт е, че те светят на доста места. Следователите работят с ръкавици. Теории на конспирацията има абсолютно всякакви."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com