Камерите на МВР в София не работят, защото не се плаща за лиценз

14025
Камерите на МВР в София не работят, защото не се плаща за лиценз
Снимка: БГНЕС

Проблемът, заради който МВР не може да използва камерите си за наблюдение в София, е свързан с интелектуални права. Става въпрос за лицензионните права на софтуера на машинките, призна вътрешният министър Веселин Вучков.

По думите на вътрешния министър, камерите на МВР в столицата могат да работят нормално само ако министерството превежда пари за поддръжката на софтуера на фирмите, които го управляват. Те обаче не били избрани с обществена поръчка, уточни министърът.

Столична община има десет пъти повече камери от МВР и те записват

Две системи от камери за наблюдение работят в София. Едната система се поддържа от Столична община, а другата – от МВР. Оказва се...

Аз смятам, че след като харчим пари на българския данъкоплатец, включително и за тази скъпа система, трябва още от самото начало да е ясно кой ще пие и кой ще плаща, за да не се стига до сегашното положение, когато МВР вероятно се прави опит да бъде изнудвано, всяка година, да превежда, без обществени поръчки, суми към определени фирми, каза Вучков, цитиран от БНР.

В София всъщност има две системи за видео наблюдение. Едната е на МВР, а втората - на Столична община. Тази на Столична община обаче е с десет пъти повече камери и на всичкото отгоре те хем работят, хем записват.

По повод издирването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, Веселин Вучков коментира: "Издирването е съвместна дейност, при това на всички служби във вътрешното министерство. Аз силно се надявам, че и разузнавателните служби, и ДАНС могат да ни окажат по-силна подкрепа, защото нашата дейност е основно на територията на страната. Силно се надявам господин Сертов да е жив и здрав и по някакъв начин да индикира чрез своите близки, че не е застрашен. Силно се надявам да е така".

Днес имаше работна среща по случая с изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов. На нея присъстваха и представители на МВР, но както от полицията, така и от прокуратурата отказаха коментар.

Борисов нареди веднага да бъдат пуснати спрените камери на МВР в София

Заради публикация в "168 часа" и заради случая с бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, премиерът Бойко Борисов е наредил да се пуснат всички...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com