"Като с Милен Цветков": Пияният шофьор, убил дете в София, е действал с умисъл

7737
"Като с Милен Цветков": Пияният шофьор, убил дете в София, е действал с умисъл
Снимка: Actualno/Елена Страхилова

Пияният шофьор, предизвикал тежката катастрофа в София в събота, при която загина 15-годишно дете, ще получи обвинение и го грози присъда до 20 години затвор. Това обявиха от Софийската градска прокуратура и СДВР на брифинг в неделя.

Катастрофата

37-годишен шофьор с над 2 промила алкохол в кръвта (2.08) блъсна 15-годишно дете на пешеходна пътека в центъра на София. Инцидентът стана около 21:17 часа в събота, 2 септември, в района на кръстовището на улиците "Г. С. Раковски" и "Цар Иван Шишман", при ул. "Гурко".

Момчето е пресичало на пътеката, когато е било пометено от лек автомобил, движещ се с висока скорост. Колата е влачила детето около 100 метра, преди да спре, съобщиха от МВР.

Мъжът има четири предходни нарушения, за които са му съставяни актове, включително за превишена скорост и неспазване на пътната маркировка. Пробата за наркотици на задържания водач е отрицателна.

Карал е кола "Мерцедес" Е-класа, която не е негова собственост, заяви директорът на СДВР днес. Разследващите смятат, че той е карал автомобила около 400-500 метра - за последно е видян да се качва зад волата пред хотел "Славянска беседа".

Още: Жена и дете са пътували с пияния шофьор, който уби 15-годишен в София

Случай като този с Милен Цветков

СДВР получава сигнала малко след 21 часа. Екипите правят оглед и започват досъдебно производство, водено от СДВР и наблюдавано от Софийска градска прокуратура. "Преди час материалите бяха докладвани на прокурор, който прецени, че са налице достатъчно доказателства за привличане на водача на лекия автомобил в качеството му на обвиняем – по чл. 343, ал. 1 от НК – причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Това е станало при евентуален умисъл – по аналогия на случая с катастрофата с Милен Цветков и катастрофата на Околовръстното, където загина френски гражданин", обявиха от Софийска градска прокуратура.

Снимка: БГНЕС

Обосновката за това е, че водачът е управлявал МПС по начин, който неминуемо би довел до такива последици. "Смятаме, че той е допускал такива. Колата се е движела с много висока скорост – може би в рамките на 80 км/ч, без спирачен път, през множество кръстовища, около които има и заведения. Не на последно място – след употреба на алкохол. Той е разчитал на шанса и на случайността, не е предприел никакви действия, за да предотврати такива последици", добавиха от обвинението.

От 10 до 20 г. затвор

Законът предвижда присъда в този случай от 10 до 20 години затвор, ако водачът бъде признат за виновен. Може да бъде лишен и от право да управлява МПС до края на живота си.

От СДВР казаха, че жената, която е била в колата с мъжа, не е опитала да го спре - според нея не е бил неадекватен. Разследващите не разкриха какви показания е дал задържаният. Той ще остане в ареста за 72 часа, след което прокуратурата ще иска постоянното му задържане под стража.

Още: Пешеходец е убит в катастрофа край Божурище

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com