Корнелия Нинова: Търговците продават два пъти по-скъпо олио от доставната цена

5672
Корнелия Нинова: Търговците продават два пъти по-скъпо олио от доставната цена
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) направи над 200 проверки в поне 100 магазина за 24 часа, каза на брифинг във Варна министърът на икономиката Корнелия Нинова по повод растящите цени на олиото в магазинната мрежа. В България има над 100 артикула олио. Търгавците продават над 100% над доставната цена. В един магазин олиото е доставено за 2,97 лева (произведено за 2 лева), а се продава на рафтовете за 5,99 лв. Разликата е 3 лв. и 2 ст., значи над 100% При доставна цена от 3.21 лв., га продават на 6.29 лв., каза министърът и допълни, че може да даде много такива примери. 

Проверката показа, че търговците товарят цената на олиото и с паниката, която се създава, допълнително ги кара да оскъпяват. Всичките данни отиват в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), след като имат конкретни данни от оторизиран орган в лицето на Комисията за защита на потребителя. 

Обръщам се и към българските граждани да не се презапасяват, а и спрямо тези, които извършват спекулата, ще приложим цялата тежест на закона. Държавната мощ ще бъде вдигната на крак, категорична бе Нинова. Тя каза, че има огромни количества олио в България. Имаме слънчогледово масло за производството на олио за 4 години и половина напред, допълни тя. 

Ще падне ли цената на олиото

Реколтата от слънчоглед в световен мащаб е много добра, ето защо се очаква в един момент цената на олиото да падне. Това съобщи Владими...

"Установява се и невярна информация. На брошурите за магазините се пише една цена, а на рафтовете други. Това също ще бъде санкционирано с глоба", коментира министърът.

"Има информация, че има задържане на олиото и по складовете, за да може да скочат още цените и да се натрупат свръхпечалби за няколко дни", каза Нинова.

Няма недостиг на горива, каза тя. България като държава се обяви против тези санкции, които засягат доставките на петрол и газ. Така че количествата продължават да пристигат.

Припомняме, че още преди седмица производители алармираха, че олиото ще поскъпне. От бранша казват, че тенденцията "нагоре" е започнала отдавна - първо с поскъпването на слънчогледа. Влияние за образуването на крайната цена имат високата цена на ток и повишението на цената на горивата. В този аспект, пред Actualno.com човек от бранша с производството и търговия на зърнени култури коментира, че заради липсата и забавяне на доставки на слънчоглед, както и заради по-бавната работа на Агенция "Митници" от над седмица насам при обработка на документи за внос-износ на зърнени култури нещата се усложняват. Според него, като нищо реалната цена на бутилка олио в момента е около 20 лева. Според официални данни, олиото само за миналата седмица е поскъпнало между 0,8% и 8,5%. Разликата между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,61 лв./литър за големите супермаркети и 0,68 лв./литър за по-малките магазини, показва още справка на земеделското министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com