МВР, НАП и прокуратурата ще следят хвалещите се с висока скорост във Facebook

2588
МВР, НАП и прокуратурата ще следят хвалещите се с висока скорост във Facebook
Снимка: БГНЕС

МВР, прокуратурата и Национална агенция за приходите (НАП) ще действат с координиран подход срещу шофьорите, нарушаващи системно правилата за движение по пътищата. В това число влиза и засилено следене на клипове в социалните мрежи, на които водачи се хвалят с висока скорост.

Днес (14 ноември) и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов проведе работно съвещание с главния секретар на МВР Живко Коцев и с изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, на което са били набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Новината обявиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Битка срещу неуважаващите правилата на пътя

Изразено е било общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите на МПС, които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост и др.

Още: Никой прокурор не може да посегне на свободата на шофьора, убил Ферарио Спасов

Най-пресният пример е 24-годишният шофьор от Лясковец, който на 11 ноември помете колата на легендарния футболен треньор Ферарио Спасов и отне живота му на пътя София-Варна, в района на село Шереметя. Водачът е карал с около 150 км/ч, а преди това се е хвалил във Facebook как вдига дори до 260. Изненадващо, той бе пуснат на свобода с най-леката мярка – „подписка".

В Студио Actualno само ден по-рано Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики предложи създаване на специално звено в МВР, което да следи такива шофьори във Facebook: След катастрофата, убила Ферарио Спасов: Пример от чужбина как да спрем опасните водачи (ВИДЕО)

Снимка: iStock

Мерките

Предстои в кратки срокове органите на МВР да установят и изготвят база данни на водачи на МПС, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция“-МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба.

Още: Рисковите шофьори да са на отчет: Експерти с мерки как да спре войната по пътищата

НАП ще следи внимателно собственици на луксозни коли

В хода на разговора между Сарафов, Специов и Живко Коцев е било обърнато специално внимание на зачестилите случаи на тежки ПТП, причинени от водачи на автомобили, които управляват луксозни коли, без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване.

В тази връзка тримата са се обединили около "общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност", гласи съобщението на прокуратурата.

Още: Прекалено скъпи, но калпави знаци е сложила АПИ на два тунела по АМ "Хемус" (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com