На първа инстанция във Франция: Министър на Орешарски е източил хиляди евро

6974
На първа инстанция във Франция: Министър на Орешарски е източил хиляди евро
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Париж е оправдал журналистите и продуцентите от френската телевизия М6 и главния редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов по обвиненията в клевета и злепоставяне на бившия министър на инвестиционното планиране Иван Данов. Съдът отхвърлил всички претенции на Данов и потвърдил, че данните за неправомерно получени 15 000 евро помощи за безработица от бившия български министър са верни, твърди в свой материал сайтът за разследваща журналистика. След решението на Окръжния съд в Париж Иван Данов има възможност да обжалва в десетдневен срок.

Припомняме, че бившият министър беше проверяван във Франция заради факта, че в периода 2004 – 2005 година е вземал помощи за безработен, докато в България е бил преподавател в УАСГ. Сигналът срещу Данов беше предаден от "Биволъ", като той беше предаден на Френската служба по заетостта.

ВСС не пожела да почне дисциплинарно производство срещу Бецова и Динев заради Данов

ВСС отказа да образува дисциплинарки срещу прокурор Боряна Бецова и градския прокурор на София Христо Динев по предложения на правосъдн...

Сега срещу претенциите на Данов е пледирала и прокуратурата във Франция, съобщава българското издание. Според информацията тя е поискала на първо време освобождаване от отговорност на главния редактор на сайта Атанас Чобанов. В репортажа на М6 той казва, че е потърсил коментар за случая от Агенцията по безработица, като е внесъл писмени въпроси на място. Според прокурора това твърдение въобще не представлява клевета. Съдът стигна до същия извод, допълва "Биволь".

Изданието информира още, че съдът е приел, че свързването на името на Иван Данов с измама е обосновано и е освободил журналистите от отговорност.

"Видно от документите и това свидетелство, изглежда, че Иван Данов е получил недължими облаги по смисъла на френския регламент на застраховката срещу безработица във Франция, като сумата възлиза на много хиляди евро от 2004 до 2005 г.", се казва в решението.

Прокуратурата се размота и остави бивш министър да се измъкне от престъпление

Софийската градска прокуратура (СГС) нарочно е забавила разследването срещу министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов по случ...

Освен това съдът се мотивира с юриспруденцията на Върховния касационен съд на Франция, според която неспазването на декларацията при първоначалното искане за помощи за безработица, а именно ангажиментът да бъде предупредена Агенцията по безработица при всяка промяна на ситуацията, представлява измама по смисъла на Кодекса на труда. "Измама има и когато липсва предупреждение за завръщане на получаващия помощите в родната му страна", категоричен е съдът. "Точно това е направил Данов, след като започва да получава помощите", отбелязва "Биволъ", като допълва, че той самият направи публични изявления, че не знаел, че френските служби му плащат, след като се върнал в България.

"Биволь" отбелязва в своя материал и сериозни съмнения за политически чадър. Изданието преразказва казаното в съдебната зала, където е станало ясно, че френската телевизия е поискала становище от директорката на отдела за борба с измамите в Агенцията по безработица Режан Биоле за случая с Данов, но тя е отказала да говори заради страх от политически натиск.

"В записа от предаването, който беше прожектиран в съдебната зала, се вижда, че тя настоява да се спре камерата след като получава въпроса за Данов и сочи с пръст нагоре. Съдът се поинтересува дали Биоле е споделила нещо по въпроса на изключен микрофон. Журналистът Реми Венсан каза, че при спряна камера Биоле е споделила как няколко пъти е пробвала да образува проверка по данните за източване на средства от Данов, но е била възпирана от шефовете си", отбелязва "Биволъ", припомняйки, че по това време на власт във Франция са социалистите, а България има правителство с мандата на БСП, чийто шеф Сергей Станишев е и шеф на Партията на европейските социалисти (ПЕС). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com