На първо четене - правителството с почти неограничена власт да казва кой е терорист

3546
На първо четене - правителството с почти неограничена власт да казва кой е терорист
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет ще може да одобрява списък с физически и юридически лица, съгласно които да предприема мерки по линия противодействие на "финансирането на тероризма". Това приеха на първо четене депутатите с изменения в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

Освен физически и юридически лица, в този списък може да влизат още „групи и организации”. Интересен факт е, че в списъка може да влезе всеки, за когото "има достатъчно данни, че осъществява дейност, свързана с тероризъм или финансиране на тероризъм". Ако някой влезе в списъка на правителството, то ще му бъдат блокирани парични средства, финансови активи и друго имущество. Запорът се налага „независимо в чие владение се намират активите”. Освен това на влезлия в списъка се налага забрана за предоставяне на финансови услуги, парични средства, финансови активи или друго имущество.

Тримата сирийци, заподозрени в тероризъм, остават в ареста

Тримата сирийски граждани, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ при опит да преминат в Република Турция, остават окончателн...

Лица или организации, за които "има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или финансиране на тероризъм", могат да обжалват включването си в черния списък пред Върховния административен съд (ВАС). Обжалването обаче не означава, че пада запора на финансовите им средства или на имуществото им. Изключение при запор може да бъде приложено с решение на финансовия министър – когато става въпрос за неотложно лечение на заподозряното лице или член на семейството му, когато трябва да се платят задължения към държавата, задължителни осигуровки, извънреден труд. Отказ на финансовия министър да разреши ползване на блокирани средства също може да се обжалва пред ВАС.

Изменение на списъка може да предлагат министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, председателят на ДАНС и главният прокурор. Само МС обаче приема дали предложението да бъде прието.

Информацията за решенията по списъка се публикуват на официалната интернет страница на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com