Опиц излезе от затвора, продължава да твърди, че е невинен

15021
Опиц излезе от затвора, продължава да твърди, че е невинен
Снимка: БГНЕС

Йордан Опиц излезе от затвора и проговори.

От петте години затвор, които получи, иконописецът излежа малко повече от половината. Сега трудно свиква с реалността извън стените на затвора. „Не може да се забрави, но не се оплаквам”, казва пред bTV.

Същевременно от Министерството на правосъдието обясниха, че са предложили иконописеца за предсрочно освобождаване заради това, че излежал половината си присъда. Освен това бил е примерен, работил е и е изписал параклиса в затворническото общежитие в Казичене.

И сега, след като е излежал присъдата си твърди, че не е виновен. „Искам всички хора да знаят, че това момче Мариян не е починало вследствие на произведения от мене изстрел. Лентата се връща винаги, когато съм сам, като на филм е”, казва Опиц.

Той е убеден, че държавата може да се справи с битовата престъпност. Предлага парламентът да разпише ясни законови правила за неизбежната самоотбрана, за да се знае кога един човек от жертва може да се превърне в престъпник.

bTV потърси и гледната точка на близките на убития Мариян Янчев, но те отказаха коментар. Адвокатът им Марин Марковски заяви, че доказателствата по делото недвусмислено доказват вината на Опиц и че родителите не са получили от него нито стотинка от присъдената кръвнина.

На 10 септември Върховният касационен съд присъди 5 години затвор за Йоан Опиц. Така върховните магистрати намалиха присъдата от 7 на 5 години, която беше наложена през 2012 г.

Иконописецът е осъден за това, че през февруари 2007 година е прострелял смъртоносно Мариан Янчев. Върховните магистрати преценяват, че той трябва да изтърпи наказанието си в затворническо общежитие от открит тип при общ режим.

Опиц за промените в НК: Законът пази престъпниците

Осъденият иконописец Йордан Опиц застана пред камера за първи път, от влизането си в затвора, където излежава присъда за убийство на кр...

Аз не съм извършил това престъпление, аз съм произвел изстрел. Не може 4 см сачма да пробие яке, фланела, сърце, бял дроб, диафрагма, дебело черво, заявявше Опиц преди да влезе в затвора, припомня БГНЕС.

По думите на Опиц крадците са били двама, единият се е промушил през прозорец. В момента, в който той отвори той тръгна към мен с 40-сантиметрова отвертка, и аз произведох тогава изстрела. Пистолетът го взех за някакъв респект, не съм го взел да убивам. Нямам думи, това вече не е престъпност, това е масово явление, каза Опиц за набезите на крадците, които 37 пъти са обирали кооперацията, в която живее.

Аз не съм се въоръжавал, за да се пазя. Този газов пистолет е с халосни патрони при лов на дивеч. Ако исках да убивам, щях да взема една от карабините, които имам в ателието, заяви иконописецът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com