Осемте джуджета: Митко Каратиста продава дела си в "Делта гард"

28427
Осемте джуджета: Митко Каратиста продава дела си в "Делта гард"
Снимка: Стопкадър/ Антикорупционен фонд

Димитър Спасов, известен с прякора Митко Каратиста, напуска "Делта гард" още преди официалното публично съобщение на МВР, че е стартирана процедура за отнемане на лиценза ѝ за охрана. Мотивът за старта на процедурата е, че единият от съдружниците е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер. Припомняме, че името на фирмата нашумя в скандала "Осемте джуджета".

От съобщението на МВР не става ясно за кой от двамата съдружници става дума, но според медийни публикации това е Димитър Спасов. През май 2019 г. той е бил обвинен в Бургас за самоуправство, осъществено със сила или заплаха.

От дружеството реагираха остро, изпратиха протестно писмо до президента, но паралелно с това Спасов е излязъл от фирмата.

Съобщението на МВР беше оповестено в сряда (28-ми октомври). Десетина дни по-рано – на 19-ти октомври, самото дружество е информирано то ГД "Национална полиция", че е започнала тази процедура.

Промените в Търговския регистър са вписани в петък, но са започнали дни по-рано. От тях става ясно, че Марин Русев вече е едноличен собственик на "Делта гард", купувайки дяловете на Димитър Спасов. Договорът за продажба на дяловете е от 25-ти октомври, но помежду им има и по-стар такъв договор, отпреди година, който не е бил реализиран, тъй като Русев не бил платил уговорената цена на Спасов. Видно от публикуваните документи във фирмения регистър, старият договор е разтрогнат, като пет дни по-късно е подписан нов.

 

В сайта на дружеството е публикуван сигнал до президента, главния прокурор, министър-председателя, НАП, МФ и МВР, в който се твърди буквално следното: "Ние сме единствената голяма охранителна фирма с 0 (нула) спечелени обществени поръчки и 0 (нула) изхарчени пари на данъкоплатеца. Участвали сме в обществени поръчки, но никога не сме печелили".  

Справка в Агенцията за обществени поръчки (АОП) сочи, че написаното не отговаря на истината. Дружеството има 15 спечелени поръчки. Една от тях е в община Горна Оряховица за физическа охрана и автопатрул на стойност 760 325 лв. без ДДС. Договорът е подписан на 10-ти август 2020 г. Има договори по Закона за обществени поръчки и от тази година.

В интервю, публикувано отново в сайта на "Делта гард", Димитър Спасов казва: "Само да уточня нещо много важно, което ще вгорчи вкуса в устата на Бойко Рашков и всички хейтъри, а именно, че лиценз на водеща охранителна фирма с хиляди служители и клиенти не се взима просто така. От това да има процедура по отнемането на лиценза до фактическото му отнемане е една сложна процедура, която отнема години и е извън неговата компетенция, а е на съда, ако въобще се стигне до съд. С тези действия Бойко Рашков потвърждава слуховете за поет ангажимент срещу сериозна сума да ни вземе лиценза и виждам, че се е забързал, но ще трябва да се въоръжи с търпение. Предизборната фойерверка бързо ще угасне".

 

 

Дали е така, времето ще покаже, но името на "Делта гард“ нашумя миналата година покрай разследването на „Антикорупционен фонд“ (АКФ) – „Осемте джуджета“. В него собственикът на най-голямата фирма за производство на асансьори Илия Златанов съобщи за схема, по която е иззет бизнесът на компанията му "Изамет" в Дупница – най-голямата асансьорна фабрика, със съдействието на бивши и настоящи висши представители на прокуратурата.

В разказа си за тези събития Златанов каза, че охранители от "Делта гард" са го следвали постоянно, както и че са охранявали бизнеса му против волята му. По думите му, фирмата на Димитър Спасов е охранявала и столичния ресторант "Осемте джуджета", където Златанов се срещал с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото (сега адвокат), посочен от него като основен инициатор на схемата.

Малко по-късно се оказа, че "Делта гард" спира достъпа до завода на "Изамет" в Дупница. След серия репортажи и намеса на органите на реда достъпът беше възстановен. В началото на тази година обаче стана ясно, че заводът е разграбен.

Справка в Търговския регистър сочи, че върху "Изамет 05" и "Изамет 1991" е наложен запор през юни месец миналата година от Любена Петрова – съпруга на Петьо Петров, за сумата от 3 млн. лева. Запорирани са дяловете в тях на Илия Златанов. Двете дружества са подали празни финансови отчети за миналата година.

Специализираната прокуратура пък е наложила запор над дяловете на Явор Златанов (син на Илия Златанов – б. р.) в "Изамет 2000" по издадена срещу него обезпечителна заповед. Запорът е върху дяловете му на стойност 5000 лева, но не е посочена претендираната сума.

Явор Златанов се оплаква пред Сашо Диков

Продадох си имота, за да започна отново бизнеса. Платих над 100 000 лв. данък към НАП", заяви синът на Илия Златанов - Явор пред "ЕвроДикоФ" преди 3 дни.

"Когато отидох да взема нещата и материалите си от фирмата, бяхме изгонени от полицаи от 8-мо РПУ', добави той.

"Димитър Спасов направи така, че да ми съсипят здравето, златото и фабриката, заедно с всички материали, които съм купил аз", посочи Златанов.

"Тази престъпна организация, която съществува, трябва да бъде премахната. Не може да си харесат някой, който има бизнес и да го съсипят. На прага на смъртта да го принудят да избира между живота и бизнеса. Това е ненормално за една държава в ЕС", добави той. Той разказа как е бил превърнат в инвалид, след като е бил хвърлен в ареста от Спецпрокуратурата и спецсъда. Уточни, че води дело в Софийския градски съд за това. 

"След продажбата на имота наех фабрика, нови машини и пак произвеждам асансьори, но Спецпрокуратурата продължава да ми пречи", подчерта той.

"Тези хора направиха така, че да не мога да си търся откраднатото от мен", добави той.

"Бях в съвършена за годините ми форма и само заради това мисля, че съм жив. Когато излязох от болницата, бях 70 кг. Сега спазвам режим, подчинен на строги правила, иначе няма да съм жив", каза Златанов.

"Бъбрекът, който ми изкараха, се беше разпаднал, а вторият беше спрял да работи. Лекарите ми казват, че никога няма да бъда отново здрав, но аз се надявам, че един ден това ще се случи", сподели той пред "ЕвроДикоФ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com