От нов запис с Янева: Подслушвали са посолства

8223
От нов запис с Янева: Подслушвали са посолства
Снимка: бгнес

Бившият шеф на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е давала разрешение за използването на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо посолства, според запис, разпространен от разследващия сайт „Биволъ“.

Това е поредният изтекъл запис, в който участва Янева, обвинена по аферата „Червеи“ в престъпление по служба за неправомерно разрешаване на използването на СРС-та. Преди дни Янева се появи в аудио, отново разпространено от "Биволъ", в което казва, че Бойко, вероятно министър-председателят Бойко Борисов, е оказвал натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров.

Съдът задължи ДАНС да даде статистика на Хелзинкския комитет за употребата на СРС

Върховният административен съд (ВАС) е задължил Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да предостави на Българския хелзинкски...

Какво казва Янева в записа:

Янева: Идва пресаташето и ми казва: От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, че ще ти повдигнат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата. Аз фърча в петъка при Ицо Димов*. И му казвам: Ицо. Преписката е при вас. Кажи ми к'во е положението?

Ицо Динев казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца. А аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защото ми искате целия регистър?

Увеличиха срока за прилагане на СРС за дейности, свързани с националната сигурност

Срокът за прилагане на СРС се увеличава с до 6 месеца първоначално с възможност за продължаване с още 6, когато се прилага за дейности,...

И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация.

Ченалова: Да, да, да…

Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

Атанас Атанасов: Службите ще трябва да имат повече права

Трябва да сме наясно, че заради тероризма ще трябва да се отказваме от лични права. В България ще има опасения, че службите ще злоупотр...

*Вероятно става дума за Христо Динев, шеф на Софийска градска прокуратура.

По закон всяко поискано специално разузнавателно средство (СРС) трябва да се впише в специален регистър в съда, който е секретен. При положение, че разговорът се води между шефа на СГС и съдията от същия съд Владимира Янева, то излиза, че Янева е издала на Ченалова класифицирана информация, като е споделила, че са подслушвани посолства.

Владимира Янева беше отстранена на 19 февруари тази година след скандала с аферата "Червеи". Искането за отстраняване беше внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и мотивирано с досъдебно производство срещу Янева за незаконно удължаване на СРС-та по "Червеи". Съдебната власт изпадна в ступор. Най-напред ВСС реши да изслуша Янева, каквато процедура не съществува изобщо. След това председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предложи тя да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и от съдебната система. Висшият съдебен съвет (ВСС) обаче гласува срещу неговото предложение, след като Сотир Цацаров обяви, че срещу Янева е образувано досъдебно производство. Същевременно от Върховния административен съд (ВАС) по жалба на правосъдния министър Христо Иванов определиха, че отказът на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Владимира Янева е незаконен.

Янева вчера, 19 ноември, беше изслушана от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) при закрити врати. По думите на адвоката й Антон Станков, който е правосъден министър от времето на Симеон Сакскобургготски, тя не си спомняла за разговорите, но те били манипулирани. Комисията пък не я питала дали е говорила с премиера Борисов, а чие е кучето на записа.

По същото време когато течеше изслушването на Янева във ВСС, Ченалова беше призована в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение.

Ченалова: Изтеклите записи са автентични

Съдия Румяна Ченалова заяви, че изтеклите записи са автентични. „Спомням си много добре фактите от тях", каза тя за тези записи, ...

Днес Румяна Ченалова, която е разследвана заради случаите "Белведере" и "Дискотека Соло", беше уволнена от ВСС. Решението на ВСС е основано на дисциплинарно производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com