Отстраниха временно от длъжност двама полицаи след гонката в Стара Загора

3844
Отстраниха временно от длъжност двама полицаи след гонката в Стара Загора
Снимка: iStock/Guliver

Двама служители от ОДМВР – Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев, съобщават от вътрешното министерство.

Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора са разпоредени две дисциплинарни проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина в днешния ден бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките. 

По време на брифинг вчера на въпрос на "24 часа" дали има отстранени временно от работа служители, които се проверяват, директорът на ОДМВР - Стара Загора старши комисар Лазар Христов каза, че нямало отстранени служители, защото не била установена връзка между смъртта на бившия борец и действията на униформените във фаталната вечер. 

Случаят

На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, почина 58-годишният бивш борец Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата проверява дали полицията има вина за смъртта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. От МВР казват, че са действали по закон, докато близките на Пенев твърдят, че полицията е виновна за случая. Също така на починалият Пламен Пенев е била поставена диагноза параноидна шизофрения. Той е бил лекуван в болнично заведение 11 пъти, съобщава "24 часа".

Пенев е работил във вулканизатор на гумено-транспортни летни в рудник "Трояново-север" в Ковачево, който е част от мини "Марица изток". Днес директорът на рудника Стойко Башалов разказа пред журналисти, че понякога Пенев е бил неадекватен и си е говорел сам. Не бил агресивен, но за да е под контрол работодателят му направил така, че по време на работа до него винаги да има човек, за да не остава сам. Ходел на консултации в психиатричната болница в Раднево, но от там нито потвърждават, нито отричат това с обяснението, че трябва да пазят медицинска тайна за пациентите си. Дъщерите на починалия потвърждават за психическото му заболяване, но казват, че си е пиел лекарствата и не е бил агресивен. Познати на Пенев пък го описват като "кибритлия".

В Стара Загора се говори, че младежи хвърлили пиратка по кучето на починалия - джак ръсел териер, той ги подгонил и оттам тръгнала историята. Преследването започва след сигнал от младежите, че Пенев ги е нападнал с нож, оказа се, че нож няма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Инспекторът, правил сексуални намеци на камериерки, подаде оставка

Домашно насилие: Мъж преби жена си в Кърджали

Крал от летния бар: Мъж си пийна на аванта във Варна

Увеличават се сигналите за купуване на гласове

Диана Русинова за катастрофата с Кирил Петков: Шофьорът на НСО е карал с над 100 км/ч

Барикадиралият се полицай се опитал да се обеси с кабел

Майката на Митко от Цалапица: В убийството участват трима души

Барикадиралият се в Пловдив полицай се предаде

"Решен е на всичко": Осъден на доживотен затвор полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Има загинал при катастрофата с колата на Кирил Петков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com