Отстраняването на Ченалова дава нов старт на "Октопод"

16310
Отстраняването на Ченалова дава нов старт на "Октопод"
Снимка: БГНЕС

След като вчера, 22 януари, Висшият съдебен съвет (ВСС) отстрани от длъжност скандалната Румяна Ченалова, днес председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров обяви, че делото „Октопод”, по което е обвиняем Алексей Петров, ще започне отначало.

Отстраняването на Ченалова стана факт след скандала „Белведере”. Широка публичност той придоби след интервю на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан пред bTV.

Санкционираха адвокат по делото "Октопод"

Адвокатът на един от подсъдимите по делото "Октопод" отнесе глоба. Наложи му я съдия Румяна Ченалова, председател на съдебния състав, к...

Сега Тодоров, отново в сутрешния блок на медията, обясни, че специално „Октопод” ще започне отначало, след като във ВСС имало бурен спор дали отстраняването на Ченалова налага стартиране на процесите, които тя е водела.  "Ние бяхме поставени в положение на цугцванг – при всички положения ще бъдем оплюти. Преценихме, че водещият интерес е да имаме вярата на хората в правосъдието. Затова и делото "Октопод" започва с нов съдия", обясни Тодоров. Интересен факт е, че защитата на Алексей Петров е искала отвод на съдия Ченалова по делото.

Попитан дали има вариант Ченалова да се превърне в единствената изкупителна жертва на скандалите в съдебната система, Ясен Тодоров обясни, че във ВСС постъпват много сигнали, магистратите също се самосезират по публикации и Ченалова не е единственият проверяван. По думите му и други магистрати са отстранявани от системата, като даде пример с градския прокурор на София Николай Кокинов. Кокинов беше уволнен, след като в медиите изтекоха скандални записи от разговор между него, Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, от който пролича как се оказва влияние върху съдебната система.

„Октопод”-ът

Всъщност става дума за делото „Малък Октопод” – за рекет и изнудване.  На 11 септември, 2014 година спецсъдът прекрати делото “Малкия Октопод” и върна обвинението за поправка на прокуратурата заради нарушения. Това стана 4 години и половина след като при акция “Октопод” бяха задържани бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и още шестима души. После “Октоподът” се раздели на малък и още по-малък, докато прокуратурата образува “Малък Октопод” по подозрение за бизнес с проститутки. Според обвинението тартор на бандата бил бившият полицай Димитър Митров-Митко Полицая, а негови съучастници - други 42-ма охранители, шофьори, сводници и жени, предлагали секс услуги срещу заплащане.

Бивш заместник-главен прокурор и свидетел срещу Алексей Петров се самоуби

Бившият заместник-главен прокурор Христо Манчев се е прострелял в дома си, минути след 17 часа днес, предаде БНР. По непотвърдена инфо...

На 28 февруари миналата година „Големият Октопод” беше прекратен поради изтичане на давност. По него подсъдими бяха Алексей Петров, Антон Петров с прякор Хамстера, адвокат Николай Велков, Йордан и Пламен Стоянови и Момчил Кръстев. При ареста им през 2010 година се твърдеше, че те са организирали престъпна група с цел натиск и рекет на високо ниво в държавната администрация плюс източване на „Кремиковци”, но за четири години прокуратурата така и не успя да намери достатъчно доказателства, за да вкара делото в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com