По Черноморието навлиза дрога, подобна на вид наркотик, който ужаси САЩ

5428
По Черноморието навлиза дрога, подобна на вид наркотик, който ужаси САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

През това лято наркотиците по Черноморието ни се оказват стока с много богат избор, а някои видове наподобяват дрога, която предизвика изключително сериозни проблеми в САЩ. Според различни данни на МВР и Агенция "Митници" в момента циркулират 20 нови вида наркотици, като повечето от тях са разработени на основата на метаамфетамините. Те могат да доведат до шизофрения, невероятна агресия и до смърт, особено при предозиране.

"Новите наркотици са най-често синтетични канабиноиди – имитират канабис и се предлага във форма за пушене. Подобни наркотици водят до отключване на параноични, шизофренни и агресивни прояви. В САЩ преди две години китайският метаамфетамин флака доведе до десетки потресаващи случаи. Проблемът доби размер на епидемия, докато хора халюцинираха по улиците, блъскаха се в коли и стъкла. Хората, употребили флака, първоначално смятат, че получават свръхсили. Поведението им е неадекватно, понякога животинско. Само за месец в щата Флорида имаше 18 смъртни случая от този наркотик. Не изключваме това лято да има подобни и в България. Именно поради тази причина правим масови проверки", казват от МВР.

В България има около 30 000 наркозависими

Що се отнася до наркозависими или проблемна употреба, тази цифра в България се движи около 30 000 - 31 000. Това каза директорът на Д...

Наркотиците идват основно основно от азиатските страни и всеки ден на митниците залавят поне по два вида нови прекурсори за производството им. Идеята на различния химичен състав е, че пратките минават по-лесно, тъй като не са вкарани в списъка със забранените вещества. Въпреки това от Агенция "Митници" ги задържат, докато не излязат окончателните проби. При най-малката индикация за съдържание на какъвто и да е вид дрога, задържаното се изпраща за унищожаване. Само за миналата година общото количество на прекурсори и дрога, заловено от митниците, е близо 4 тона, пише в. "Монитор".

Според доклада на Агенция „Митници“ се отчита троен ръст на задържаното. Такава тенденция се наблюдава и в последния месец, когато дизайнерските дроги започнаха да наводняват Черноморието.

Наркотиците все още нямат имена. Често обаче се срещат познатите El Gordo, които са подпечатани с лика на революционера Че Гевара. Най-често опитатите се продават за около 2 лева за доза. Пазарът са курортите Слънчев бряг, Приморско, Китен и Бургас в разфасовки от по 1 грам, който струва около 8-10 лева. С него четирима души спокойно могат да се дрогират за цяла нощ. Последствията обаче могат да се окажат крайно фатални, защото дори уж по-малка доза често води до смърт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Отново тежка катастрофа с жертва

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи през 2022 г.

Пиян турски шофьор опита да подкупи пътни полицаи край София

Пиян американец катастрофира на АМ "Тракия"

Заради производство на синтетична дрога: Мъж пострада тежко при взрив

Блъсна го собствената му кола: Мъж пострада при инцидент в Бургас

Наркотици от България към Турция: Двама задържани при акции на два пункта

Явор Божанков с пояснения за стрелбата с пистолет и сина му

Заради простреляното дете: Повдигат обвинение на собственика на пистолета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com