По случая "Куюмджиев": Мобилните камери се ползват за доказване на превишена скорост

33188
По случая "Куюмджиев": Мобилните камери се ползват за доказване на превишена скорост
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд постанови, че мобилните камери не могат да се използват за издаване на електронен фиш - иначе са доказателство за превишена скорост. Няма и една дума в закона, която да сочи противното, каза бившият началник на "Пътна полиция" Алекси Стратиев в коментар относно наложената глоба за превишена скорост на червения депутат Явор Куюмджиев.

„Надявам се депутатът да се извини официално”, добави Стратиев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той обясни, че видеото от мобилните камери е доказателство в съдебната зала.

Куюмджиев се оправдава: Не съм глобен за превишена скорост, обжалвам

Вероятно превиших скоростта, но това трябва да бъде доказано. Не съм глобен, имам акт, а след него се изготвя наказателно постановление...

„В цялата страна има 20 стационарни камери и 135 мобилни, които издават електронен фиш, който ни изпращат по пощата. Върховният съд отмени електронния фиш. Но процедурата да те снимат и да те поканят, за да ти връчат фиша, остана. Прави се видеоклип и той се показва и в съда”, заяви от свая страна Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Чувствам се страшно обидена от думите на депутата Явор Куюмджиев. Неговите думи бяха: „Бързах за работа. Имах важно заседание. Имаше ли знак, нямаше ли, това ще го решим в съда". Дори с лека ръка той се обърна и каза, че знака не го е видял. Аз страдам, както и много други майки като мен, заради това елементарно отношение на пътя”, заяви пред камерата на Нова телевизия Мария Димитрова, майка на 12-годишната Валя, която бе убита на пешеходна пътека.

„Аз чакам точно от тях, от законотворците, чакам защита, някой да защити нашите идеи и когато чух неговите приказки, които са толкова елементарни, тогава каква справедливост чакам аз? Питам се служителите на КАТ да не са банда без команда, че слагат нещо нелегално в колата и тръгват да правят актове? В крайна сметка кое е позволеното? По думите на депутата миналата седмица в публичното пространство в крайна сметка се чува: „Карайте, няма кой да ви хване, защото камерите са незаконни!”, допълни Мария Димитрова.

И двамата бяха категорични, че мобилните камери могат да установят нарушение на пътя. По думите на Стратиев от финансова гледна точка покупката на една мобилна камера за една година се изплаща 5-6 пъти.

Един загинал и един с опасност за живота при катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки катастрофи с един загинал и 21 ранени, от които един с опасн...

„Докато има такива депутати като този господин, да казва, че не е видял знака, не зная как ще накараме обикновените хора да спазват правилата за движение по пътищата”, заключи майката на прегазената Валя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com