Побоите над чужденци се увеличават драстично, казват от МВР

13740
Побоите над чужденци се увеличават драстично, казват от МВР
Снимка: БГНЕС

Побоите над чужденци или цигани в България, извършвани от познатите в обществото като „скинари”, зачестяват. Това сочат данни на МВР според „Телеграф”.

Само преди две седмици имало спорадични побои, като броят им не надхвърлял по два за седем дни. В момента униформените отчитат поне два на денонощие. Заради тревожната тенденция се обмисля създаване на екшън план за справяне с рецидивистите.

Нападат ни все по-често, казва битият от цигани в Перник лекар

Нападенията над лекарите зачестяват, а не намаляват. Това казва д-р Иво Велев - медикът, който беше нападнат и бит в пернишкия квартал ...

От МВР изчисляват, че в България има повече от 3 хил. скинари, които са готови да се разправят с юмруци и/или дори с оръжие с човек, с различна от тяхната кожа, националност - особено от Близкия изток или религия. Към момчетата с бръснатите глави най-често се присъединявали ултраси от футболни клубове, които обаче действали основно по време и след мачове. Атаките им се водели спорадични, обясняват от вътрешно министерство.

"Редовно след мач на "Левски" и ЦСКА например има побои над роми, изпречили се пред погледа на скиновете. Просто ги млатят за кеф. Не подбират въобще - може да е с каручка, може да е с количка и да бъркат по кофите, няма значение", твърдят от МВР. Ако пък имали задача да се атакува дадено място или човек, бръснатите се събирали за минути. Действали в банди от по трима-четирима.

Най-опасните места за бежанците и ромите в София са кв. "Военна рампа", районът около джамията "Баня башъ", бул. "Мария Луиза" и кв. "Христо Ботев". Криминалистите засекли, че от около месец побоите над арабски граждани са скочили опасно бързо.

Скинарите вече не уговаряли акциите си по Facebook и Skype. Ползвали телефони със сим карти, регистрирани на имената на роми. Говорели кратко и обикновено уточнявали само часа на мелето. Мястото се знаело предварително. Имали си клубове по крайните квартали, наети предварително. Разследващите установили, че основната част от скинарите живеят в кв. "Люлин".

Москов пита Цацаров: Колко души съдите за нападение над медици?

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е изпратил писма до Инспектората на Висшия съдебен съвет и главния прокурор Сотир Цац...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com