Поддръжници на Ахмед Муса: Обвиненията срещу нас са предимно предположения

3042
Поддръжници на Ахмед Муса: Обвиненията срещу нас са предимно предположения
Снимка: БГНЕС

Без никакви доказателства ги съдиха. Така председателят на джамийското настоятелство в Пазарджик защити обвинения в разпространение на радикален ислям Ахмед Муса и поддръжниците. Муса е все още е в ареста, докато изтече 7-дневния срок за уреждането на пускане под гаранция.

На въпрос защо няма сериозно движение по делото, а освобождават арестуваните, председателят на джамийското настоятелство каза за bTV: "Това трябваше да питате прокурора, защото без никакви доказателства ги съдиха по снимки. Това е смешно. Може би това ПР на някоя партия, за да може две години да ходят по мъките и да не могат да си видят семействата."

Избирателната активност в Пазарджишко е 44.68% на изборите за президент, а на националния референдум - 39.85%

Нормално протича изборният ден на територията на област Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“-Пазарджик Георги Добрев, говорит...

Един от задържаните и пуснати под гаранция Орхан Бурзак разказа още: „Аз бях свидетел и ме питаха различни неща, но предимно за Ахмед и другите задържани". По думите му обвиненията срещу тях са предимно предположения, нямало истински доказателства. "Само предполагат. Имам една снимка и нищо повече. Футболни фенове имат подобни снимки, неа прокуратурата да съди тях", каза Бурзак.

Друг член на групата Ангел Симов също говори пред камера: "Ние сме сподвижници на Мохамед, не следваме никой. Така увеличават работата, че показват дяволите и ангелите. Да съдят по делата на хората. Преди 15 години имах същата снимка. Не зная защо точно през 2014 година го приемат така, но Аллах да го благослови. Това (бел.ред. - вдигнат нагоре пръст) е символ на всички мюсюлмани, че Аллах е Господар на небесата… Защо не питате поповете кой не приема Исус Христос?"

Припомняме, че в края на миналата седмица Пазарджишкият окръжен съд освободи от ареста Ахмед Муса Ахмед срещу 5 000 лв парична гаранция. Той и още 13 негови сподвижници са обвинени в разпространението на идеите на терористичната организация "Ислямска държава" и призив към война. Съдът промени мерките за неотклонение на още 6 от подсъдимите, заради влошеното им материално състояние от "домашен арест" в парична гаранция от 3 000 лв., съобщи тогава БНР.

Окръжната прокуратура в Пазарджик ще протестира пред Пловдивския апелативен съд съдебното решение. Муса и останалите бяха задържани при акция на ДАНС през 2014 година. Оттогава в ареста остана само Муса, другите 13 души са или под домашен арест, или с по-лека мярка. Окръжният съд в Пазарджик насрочи за 1 декември следващо заседание по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" и призив към война. Обвиняеми по делото са Ахмед Муса Ахмед и 13-те му поддръжници (общо 14 души). Това е второто дело срещу Муса, който беше осъден на две години затвор по делото срещу 13-те имами, но ВКС върна на апелативна инстанция в Пловдив делото и на практика отмени присъдата.

Разкриха търговия с гласове в пазарджишките ромски махали

Поредно журналистическо разследване разкри търговия с гласове в ромските махали в пазарджишко. Основно една политическа партия е търсел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Младеж получи солена глоба за опасно шофиране в Перник

13-годишно момиче се изгуби в планината - ето кой го спаси

По аферата "Митници": Оставиха в ареста Марин Димитров

Поради липса на престъпление: Прекратиха делото срещу прокурор Сулев

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com