Полицията проверява не агресията на "Възраждане", а дали е порнографски филмът "Близо"

2286
Полицията проверява не агресията на "Възраждане", а дали е порнографски филмът "Близо"
Снимка: БГНЕС

Полицията в Пловдив извършва проверка по преписка на Районна прокуратура относно казуса с филма "Близо" и недоволството на партия "Възраждане". Само че проверката не е за агресивното поведение на членове и симпатизанти на формацията на Костадин Костадинов, а за "разпространение на порнографски материали".

МВР явно не гледа нахлуването в частна собственост и опита за отнемане на права при осуетяването на няколко прожекции на филма. За това съобщава местното електронно издание "Под тепето".

Историята на агресията

На 15 юни привърженици на "Възраждане" атакуваха прожекция на "Близо" в Пловдив след подобна акция в София. Филмът е на белгийския режисьор Лукас Донт и бе част от френскоезичната програма към фестивала "Франкофоли".

Агитката тогава беше начело с депутата Емил Янков. Част от протестиращите са носели т.нар. "георгиевски лентички", които са отличителен знак на привържениците на комунистическия СССР. Тогава се оказа, че нито един от агитката не е гледал филма, а мнението им за него е формирано от преразкази на съдържанието му във "Фейсбук", пише изданието.

Няколко дни преди това поддръжници на проруската формация спряха премиерната прожекция на продукцията в Кино "Одеон" в столицата. Тогава дори се появиха кадри как някои от полицаите се здрависват с част от демонстрантите. Филмът беше част от програмата на "София Прайд Филм Фест". Последва контрапротест по време на "София Прайд" 2023.

ОЩЕ: Кинофилм беше спрян от привърженици на "Възраждане" с мотив, че е педофилски (ВИДЕО)

Подобна проява на "Възраждане" имаше и при прожекция на "Близо" във Варна.

Проверката

"Сега обаче полията се интересува дали филмът "Близо" е бил прожектиран на 14 юни и по какъв начин киното се е сдобило с лентата, носител на награда от кинофестивала в Кан, пише "Под тепето". Проверката трябва да уточни още по какъв повод е излъчван и дали са спазени всички нормативни изисквания за прожектирането му".

Пловдивското издание цитира и адвокат Стефан Левашки, който казва, че разследването за разпространение на порнография чрез прожекцията на "Близо" е "пълен юридически абсурд".

"Вместо да разследват атаките на "Възраждане", правоохранителните органи се опитват да внушат, че е е прожектиран порнографски материал с използване на лице, ненавършило 18-годишна възраст", казва Левашки. "Това е пълен скандал. Правоохранителните органи влизат в ролята на морални цензори и третират награден в Кан филм като порнографско съдържание. Това е нелепо".

За филма "Близо"

"Близо" ("Close") е прожекция, минала на фестивала в Кан и спечелила наградата "Гран при", като вече е излъчвана в България на различни фестивали. Сюжетът е за приятелство между две момчета, като историята започва, когато те са още малки, на 13-годишна възраст. Постепенно, докато растат в училище, те се сблъскват с въпроса дали са "гей двойка" и едното от тях - Лео, започва да се дистанцира от приятеля си (Реми), за да не го стигматизират като гей. В крайна сметка отчуждението и отрицанието от страна на Лео към приятелството му с Реми стигат дотам (включително със сцена на бой между двете момчета), че Реми се самоубива.

Филмът спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г.

Продукцията има общо 61 номинации и 49 победи в различни фестивали. Номинирана е и за „Оскар“ 2023 в категорията най-добър чуждестранен филм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Домашен арест за Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Марин Димитров обжалва решението за ареста си по аферата "Митници"

Слави Трифонов губи дело срещу бившия си съпартиец Радостин Василев

Заключил жена си и детето си: Полицията в Благоевград задържа мъжа

Събраха се в центъра и се биха: Петима са в ареста в Самоковско

Задържаха мъж в София за фалшива бомбена заплаха

Румънец открадна алкохол за близо 4000 лева от Плевен

Скрити в издълбани самуни хляб: Задържаха контрабандни цигари

Батко му го возил: 6-годишно дете е в болница след инцидент с велосипед край Карнобат

За малко да го сгази камион: Дете мина на червено в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com