Председателят на ВКС ще действа, за да няма абсурди като "виновна, че е прегазена"

2069
Председателят на ВКС ще действа, за да няма абсурди като "виновна, че е прегазена"
Снимка: БГНЕС

Решението на Върховния касационен съд (ВКС) по случая "Лора Казанлиева" може да промени съдебната практика по такива казуси. Преди шест години Лора беше сгазена на пешеходна пътека, но ВКС намали присъдата на убиеца ѝ Диян Станчев, защото Лора била "съпричастна" - не се огледала на пешеходната пътека. Това беше становището на съдиите Лада Паунова и Цветинка Пашкунова. Третият член на съдебния състав, Севдалин Мавров, бе на особено мнение.

Заради решението майки на загинали при катастрофи се срещнаха с председателя на ВКС Лозан Панов. Срещата се състоя, след като родителите излязоха на протест, чийто организатор бе майката на Лора - Нели Петкова, пише в. "Сега".

ВКС лиши хората от права на пешеходна пътека, убедена е майката на жертва

Тъй като не се е огледала и не преценила с каква скорост се е движело превозното средство, прегазената и убита на пешеходна пътека Лора...

Панов е разпоредил да се съберат и анализират съдебните решения по сходни случаи. Ако се открие противоречива съдебна практика, ще поиска наказателната колегия да излезе с тълкувателно решение. То ще е задължително за всички съдилища и ще указва как да се прилагат определени текстове от закона. Панов е обещал, че ВКС ще участва с експерти в парламента при приемането на промени в ЗДвП, НК и Закона за административните нарушения и наказания. Според председателя на ВКС трябват законови промени срещу пияни и дрогирани шофьори.

Лора Казанлиева загина на пешеходна пътека във Варна през лятото на 2011 г., но делото за смъртта приключи окончателно едва в края на миналия месец. Материалите по това дело бяха гледани от общо седем съдебни състава при многобройните му разходки по инстанциите. Присъдата на Станчев се промени от условна на 2,5 години ефективна до 2 години затвор в крайна сметка. Съдът му отне и правото да шофира за четири години. В окончателното си решение ВКС записа, че приятелката на Лора, която е вървяла до нея, се огледала, но пострадалото момиче не го направило. Затова и ВКС намали присъдата, въпреки че причинителят на катастрофата е карал със значително превишена скорост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com