Присъединяване към делото срещу винетките - съвсем лесно

11825
Присъединяване към делото срещу винетките - съвсем лесно
Снимка: БГНЕС

Всеки правоспособен собственик на автомобил в България може напълно безплатно да се присъедини към делото срещу винетките до 2 февруари тази година. Това става със свободен текст. Добре е към молбата да се приложат и копия от контролен талон или друг документ, доказващ, че съответният човек е собственик на лек автомобил и че кара кола, която се движи по пътната мрежа. Това обясни пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, който е специалист по дела срещу актове на правителството.

На 2 февруари, от 14:00 часа ще започне гледането на делото във ВАС, образувано по жалба на Николай Филев. С определение ВАС вече призна, че понеже той е правоспособен водач и притежава автомобил, негови права и законни интереси са пряко и непосредствено засегнати от новите цени на винетките, тъй като няма как да се движи по републиканските пътища, ако не плати винетна такса. Важно е да се знае, че хората, които искат да се присъединят, трябва да дават доказателства, че са водачи на моторни превозни средства от категория 3 по тарифата за винетките, т.е. леки автомобили до 8 места. Това е така, защото в определението си ВАС е приел именно тях като заинтересовани с правен интерес. Необходимо е и в молбата за присъединяване да се посочи и конкретното дело, със съответния конкретен номер по описа на съда, в което съответният човек иска да стане участник. Според сайта на ВАС по жалбата на Николай Валентинов Филев в Първо отделение на съда е образувано "административно дело 14071/2015 г."

Всеки, който иска, може да съди държавата за новата цена на винетките

До 2 февруари тази година всеки правоспособен собственик на автомобил може да се присъедини към дело срещу новите цени на винетките, об...

"Извън медийните изяви на министъра на регионалното развитие и благоустройството, че причината, налагаща промяната в цената, е фактът, че винетните такси не са променяни от 2008 г., то липсват каквито и да е било мотиви към предприетото изменение на нормативния акт. Нито на страниците на Министерския съвет, нито на страниците на МРРБ, като съставител на проекта на постановление за изменение на тарифата, не бе публикуван същият, ведно с мотивите, респективно докладът към проекта.", казва г-н Филев в жалбата си. Припомняме, че правителството вдигна цената на винетката за лека кола за тази година на 97 лв., което е с 30 лв. повече от таксата за 2015 година.

Засега ВАС не е уважил жалбата на Филев със следния мотив: "Искането не е подкрепено с каквито и да било конкретни твърдения и доказателства по какъв начин увеличеният размер на годишната винетна такса засяга правната сфера на жалбоподателя и за вероятността от настъпването на значителни или трудно поправими вреди".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com